Södermanland vann historiska sista Stålbucklan

Uppdaterad
Publicerad

Södermanland vann den sista upplagan av Stålbucklan. Finalen mot Stockholm vanns med 4-1 efter en imponerande insats.

– Jag är så jäkla stolt att vara en del av det här laget, jag är så jävla glad, säger poängdrottningen Lova Blom i SVT.

Nästa år kommer Stålbucklan utgå och tjejerna kommer istället ingå i TV-pucken.

Därför var det en historisk final som utspelade sig på småländsk mark i Ljungby under söndagen.

Och det var Södermanland som drog det längsta strået.

Laget som gick vidare från gruppspelet med tre raka vinster och 16-3 i målskillnad, pulveriserade Östergötland med 9-0 i kvarten, Skåne/Blekingemed 6-1 i semin och finalen mot Stockholm blev inte heller någon rysare.

18 poäng på sex matcher

Finalen som spelades i 2x20 avgjordes egentligen på 20 sekunder i den första perioden när Alice Wallin sköt in 2-1 i powerplay 8.34 och 8.54 snurrade poängdrottningen Lova Blom upp Stockholmsförsvaret och satte 3-1.

Pandora Nåtby satte sedan nådastöten i början på den andra perioden fram till 4-1. Därefter bevakade Södermanland bara ledningen och Stockholm, fjolårsvinnaren, lyckades inte vaska fram någon reducering.

Därmed vann Södermanland Stålbucklan för första gången, i den sista upplagan. Lova Blom blev hela turneringens bästa poängplockare med tolv mål och sex assist på sex matcher.

– Jag är så jäkla stolt att vara en del av det här laget, jag är så jävla glad. Självklart är jag stolt över det jag har åstadkommit i den här turneringen också, säger poängdrottningen Lova Blom i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.