Poäng­drottningen om landslaget: ”Hoppas att jag snart är där”

Uppdaterad
Publicerad

Med tolv mål och totalt 18 poäng vann hon i överlägsen stil Stålbucklans poängliga.

Och målet på sikt är glasklart för Södermanlands stjärna Lova Blom.

– Damkronorna. Jag hoppas att jag snart är där, säger hon till SVT Sport.

Med sina 18 poäng, sex före tvåan Mira Markström från Småland, tog Lova Blom hem poängligan i årets upplaga av Stålbucklan.

I finalen mot Stockholm gjorde lagkaptenen ett av målen i Södermanlands 4–1-seger. Men redan under förmiddagen gästade hon SVT:s studio och fick då träffa idolen Maria Rooth.

– Lova är utan tvekan den bästa spelaren i turneringen. Hon har en bra skolning och har spelat från en tidig ålder vilket gör att hon har fått det mesta på köpet. Hon är fantastiskt stark med pucken och har en fantastisk förmåga att växla hastighet och snärta förbi backarna, säger Rooth.

En smickrad Lova Blom svarar:

– Det känns jättekul att höra. Maria Rooth är den spelare som jag har sett upp till under hela min karriär.

”Damkronorna är målet”

Förra året blev Blom den sjätte tjejen att tävla i TV-puckens 60-åriga historia, en turnering främst för pojkar men där tjejer inte är uteslutna. Bland de tidigare namnen märks landslagsstjärnor som Pernilla Winberg, Jenni Asserholt, Frida Nevalainen och Erika Holst.

– Ända sedan jag började spela hockey har jag spelat med killar. Jag tror att det har hjälpt mig väldigt mycket för det går så mycket snabbare där. Det är väldigt mycket som jag tar med mig från killhockeyn när jag går ut och kör med tjejerna.

Vad har du för drömmar och mål?

– Damkronorna. Det är målet.

Och hur långt borta är det, tror du?

– Jag vet inte riktigt. Jag ska bara fortsätta som jag har gjort hittills så hoppas jag snart vara där, säger Lova Blom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.