Stanley Cup-avgörandet: ”Man snackar aldrig match fyra”

Uppdaterad
Publicerad

I natt avgörs det om Boston eller St Louis vinner ishockeyns Stanley Cup. På båda sidor finns svenskar med drömmen i sikte.
– Det blir inte större än så här, säger Joakim Nordström.

För första gången på åtta år är det en sista och avgörande match som avslutar NHL-säsongen. Då vann Boston Bruins, på bortais. Nu har laget chansen att upprepa bedriften inför hemmafansen.

– Det är speciellt, att det kommer ner till den absolut sista matchen. Man får inte sväva i väg i tankarna för mycket utan förhålla sig till de förberedelser man haft tidigare. Vi är här av en anledning, säger Bostonforwarden Joakim Nordström.

Nordström har tidigare vunnit Stanley Cup, då med Chicago.

– Det är något jag kunnat dra nytta av, och vi har lagkamrater som varit med tidigare också. Det har varit ett bra och ganska lugnt och harmoniskt omklädningsrum genom hela slutspelet. Vi spelar för varandra. Att gå hela vägen till sista avgörande, det blir inte större än så här, säger Bostons Nordström.

På andra sidan isen står Carl Gunnarsson, St Louis-back, från Örebro. Trots missad chans att ta hem Stanley Cup inför hemmapubliken så är det ett muntert St Louis han spelar för – väl medvetna om att de varit ett betydligt starkare lag på bortais än på hemmaplan under slutspelet (9-3 borta, 6-7 på hemmaplan).

”Man snackar aldrig om match fyra”

– Man snackar aldrig om match fyra, det är ju match sju man vill avgöra. Det är inget att vänta på utan bara gå ut och köra. Vi ska fokusera på det som ska göras, glömma allt annat, säger Gunnarsson.

För St Louis del så står man inför chansen att vinna klubbens första NHL-titel, efter 52 års spel.

– Det kommer vara mycket känslor inför matchen. Nervositet, glädje. Det är bara att lägga allt på bordet. Vi missade en matchboll (förlusten senast på hemmaplan) men nu är det bara att ta nästa boll, säger St Louis-svensken Gunnarsson.

”Klart man tagit en avgörande match”

– Efter förlusten pratade vår tränare om vi hade tagit läget vi har nu om vi fick frågan i november. Det var ingen som sa något emot det, klart man tagit en avgörande match i Stanley Cup, säger Carl Gunnarsson. 

Matchen spelas natten till torsdag, kl 02.00 svensk tid.

Svenskar i nattens match:

Visa

Boston Bruins:

Marcus Johansson
Joakim Nordström

St Louis Blues:

Carl Gunnarsson
Oskar Sundqvist
Alexander Steen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer