Brynäsfans protesterar under en match mot Växjö Foto: TT

Supportrarnas protest mot hockeyförbundet: ”Finns snart ingen hockey kvar att älska”

Uppdaterad
Publicerad

Lättare att gå upp och åka ner samt slopade arenakrav. Det är två av punkterna som svenska supportergrupper vill ändra på. Det skriver de i ett öppet brev till hockeyförbundet.

Inledningen av hockeysäsongen har varit händelserik. Domarbasen Ulf Rönnmark fick avgå efter kritik. Kort därefter avgick SHL:s ordförande Jörgen Lindgren. Dessutom har hösten kantats av konflikter mellan supportergrupper till klubbar i SHL och Hockeyallsvenskan och det har protesterats på flera håll under säsongsinledningen.

Nu har supportergrupper till samtliga SHL:s och hockeyallsvenskans klubbar skrivit ett öppet brev till hockeyförbundet om hur de vill förändra svensk hockey. I brevet, som Aftonbladet har tagit del av, tar de upp fem punkter på hur de vill förändra svensk hockey.

I brevet står det bland annat att:

”Alla steg som gör det svårare att gå upp och åka ur våra serier är ett hot mot den ishockey vi alla en gång förälskade oss i. Drömmen om spel i högsta serien, drömmen om slutspel och drömmen om SM-guld måste leva för såväl klubbar i SHL som i Hockeyallsvenskan och längre ned i seriesystemet. Utan den drömmen finns det snart ingen ishockey kvar att älska.”

Ishockeyförbundet utreder

Ola Lundberg, utredare för Svenska Ishockeyförbundet, menar att det finns saker som de redan håller på att fundera på att förändra gällande upp- och nedflyttning.

– Jag bollar med tre olika konstruktioner gällande kvalificeringsspelet och väger de mot varandra, säger han till SVT Sport.

Dessutom håller förbundet på att utreda flera andra frågor.

– Nivåer i seriesystemet, Antalet lag, antalet matcher, antalet omgångar, hur många matcher tål publiken, hur lång ska säsongen vara, säger Ola Lundberg till SVT Sport.

Fem punkter som fansen vill förändra svensk hockey

Visa

• Gör det lättare att åka ur och gå upp i SHL respektive Hockeyallsvenskan

• Låt endast sportsliga kriterier avgöra vilka som får chansen att gå upp i seriesystemet

• Riv upp alla krav på arenakapacitet för att få spela i respektive serie

• Utred en ihopslagning av SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan till en enda organisation som kan arbeta för hela svensk elitishockey istället för bara sina egna klubbar

• Ge landets hockeysupportrar mer konkret insyn och inflytande i svensk ishockey

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer