Foto: Bildbyrån

Svenska ishockeyförbundet agerar – ändrar licensreglerna

Uppdaterad
Publicerad

I och med coronavirusets spridning har Svenska ishockeyförbundet sett över licensreglerna inför kommande säsong.
I dag kom beskedet att kravet på eget kapital slopas 2020/2021.
– Det är både ett viktigt och nödvändigt beslut som tagits, säger Anders Larsson, ordförande Svenska Ishockeyförbundet.

Den svenska hockeysäsongen fick ett abrupt slut i mitten på mars när coronaviruset svepte in över Europa och Sverige.

Det innebar att SM-slutspelet aldrig spelades och att flera klubbar tappade tunga publikintäkter.

Med detta som bakgrund har det Svenska ishockeyförbundet sett över licensreglerna inför kommande säsong. I dag på  Svenska ishockeyförbundets förbundstyrelsemöte beslutades att kravet på eget kapital inte kommer att tillämpas vid licensprövningen inför säsongen 2020/2021.

– Situationen i många föreningar, på elitnivå, är väldigt ansträngd ekonomiskt dels utifrån situationen med snabbt avslutad säsong. Då har det varit viktigt för oss i förbundet med att tydligt signalera att kravet om eget kapital så prövar vi inte det. Så att föreningarna kan fokusera på sitt eget arbete inför säsongsstarten, säger Anders Larsson, ordförande Svenska Ishockeyförbundet, till SVT Sport.

Gäller för kommande säsong

Däremot ska samtliga föreningar i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan i samband med licensprövningen också inlämna en plan för att säkerställa föreningens likviditet.

– Det känns viktigt för oss i förbundsstyrelsen att det finns en prövning, men däremot kommer själva ekonomikravet på eget kapital inte att prövas i år. Däremot kommer alla föreningar att behöva skicka in underlag med bokslut och annat. Regeln om att man inte får befinna sig på obestånd per den sista april att finnas kvar. Det blir en form av licensprövning, men prövningen av eget kapital kommer inte att ske.

Gällande krav på eget kapital inför licensprövningen säsongen därpå, 2021/22, återkommer förbundsstyrelsen med besked i ett senare skede.

Malmö Redhawks var en av klubbarna som i fjol inte klarade inte kapitalkravet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer