Svenskens uppdrag: Hitta Kinas framtida hockeystjärnor

Uppdaterad
Publicerad

Om ett år ska Kina arrangera OS och nu görs stora satsningar för att öka intresset för vintersport i landet.

En svensk tränare har i uppdrag att hitta framtidens kinesiska hockeystjärnor.

– Jag hoppas att OS kan bli en ”boom” för hockeyn här, säger Johan Björnfot till SVT.

Jättestaden Wuhan i södra Kina är förstås mest förknippad med coronapandemin, som platsen för det första stora virusutbrottet. Men nu har livet i stort återgått till det normala och tid och kraft kan läggas på annat – som att höja nivån på landets ishockey.

Svensk tränare lyfter nivån

Svenske Johan Björnfot är sedan två år tillbaka hockeytränare i Wuhan, med uppdraget att få fram talanger som kan bli framtidens kinesiska hockystjärnor.

– Man tror att det kommer bli en explosion efter OS. Fler och fler som aldrig har sett ishockey kommer att få upp ögonen för sporten och förhoppningsvis känna ”wow”. Det går snabbt och händer mycket, det gillar man här i Kina, säger Björnfot till SVT.

300 miljoner ska prova vintersport

Regeringen har satt upp målet att 300 miljoner människor ska prova på vintersport och en rad privata företag har gett sin in i branschen, där det finns stora pengar att tjäna. Samtidigt försöker man uppfylla kommunistpartiets högt satta mål på idrottslig framgång. 

Men nivån på ishockeyn är fortfarande låg i landet. Någon elitliga har aldrig återstartat efter pandemins härjningar, och att OS-laget skulle nå framgångar nästa vinter är helt enkelt inte realistiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.