Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Anton Persson om den tunga perioden som korsbandsskadad. Foto: Bildbyrån

Anton Persson om korsbandsskadan: ”Kanske skulle opererat tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att han slet av korsbandet förra sommaren fortsatte Anton Persson att träna och tävla för att jaga en VM-plats.

Men smärtan blev för stor och i januari avbröt landslagsåkaren säsongen.

– Så här i efterhand kanske man skulle ha opererat sig tidigare, säger 28-åringen till SVT Sport.

Det var under ett rullskidpass i juli förra året som Anton Persson föll och slet av korsbandet.

Trots skadan valde han att inte operera knät utan fortsätta träna. Till en början gick det bra och han fick ett fint formbesked vid nationella premiären i Bruksvallarna där han slutade tvåa på 10 km klassiskt före åkare som Edvin Anger och Jens Burman.

Idrottsskador

Men smärtan blev värre och värre. Ändå fortsatte han att tävla i världscupen och körde även Tour de Ski.

– Det blev mycket problem, som att jag ständigt försökte släcka bränder. Över tid tror jag att det kostar väldigt mycket, att aldrig känna sig helt på topp.

I januari valde han till slut att avbryta säsongen. På Instagram skrev han att det hade varit ”ett konstant knaprande av antiinflammatoriskt och smärtstillande”.

Hur ser du på det nu, borde du ha opererat direkt?

– Det är många som klarar av att köra utan, för det är inte samma krav som kanske fotbollsspelare har. Men det beror på hur knät ser ut i övrigt. På operationsbordet tyckte de att det var ganska ostabilt. Så här i efterhand kanske man skulle ha opererat sig tidigare, men det är lätt att säga nu.

”Tuff period”

Under rehabtiden har han fått mycket stöd, både från närmsta omgivningen och landslaget.

– Det har varit en tuff period, både mentalt och fysiskt. Jag har försökt hitta sätt att träna men det är ju svårt när man inte ens kan stå på sina ben. Så jag har kört mycket sittande stakmaskin och utmanat mig själv på den biten.

Nu är Persson tillbaka med landslaget och var nyligen på sprintläger i Norge. Men tävlingscomebacken får dröja, målet nu är världscupen i Östersund i december.

– Det är en bra bit kvar, jag har kanske 60-70 procent på hopptester där man helst vill vara över 90 för att få starta en riktig tävling. Så det blir några månader till med tufft jobb i gymmet.

SE MER: Möt läkarna som lappar ihop stjärnorna i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsskador

Mer i ämnet