Sverige missade final efter suddendrama

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett drama från början till slut.

Sverige hade sina chanser att avgöra, men i förlängningen avgjorde Ryssland JVM-semin i en målrik match (5–4) och släckte Sveriges drömmar om guld.

– Det är jäkligt surt, säger lagkapten David Gustafsson till SVT Sport.

– De kommer innanför blå. Vi har två spelare som är lite trötta och byter. Jag stannar kvar. Jag gör ett dåligt jobb när han går in i mitten och stänker dit den, det är som det är. Jag är besviken, säger Sverigebacken Rasmus Sandin om det avgörande målet, till SVT Sport.

Sverige fick en pangstart i JVM-semifinalen mot Ryssland. Rasmus Sandins slagskott satt i nät redan efter 17 sekunders spel. Men sedan följde några otursminuter.  Först en rysk kvittering med ett avslut som svenske målvakten Hugo Alnefelt kanske bör ha tagit. Pucken gick in mellan benen från nära håll.                                                    

JVM i ishockey

En stund senare fick JVM:s poängkung Nils Höglander matchstraff efter en tackling mot huvudet.

KLIPP: Här får Höglander matchstraff

Ryssland utnyttjade det numerära överläget och tog ledningen. Och bara en stund senare ringde det igen bakom Alnefelt. Den här gången var målvaktstavlan inget att snacka bort. HV71-målvakten åkte ur för att rensa bort en puck, men den tog mitt i gapet på en rysk spelare som satte utökningen.

Kom tillbaka

Sverige reducerade innan första perioden var över. Samuel Fagemo bjöd på ett rappt handledsskott i spel fem mot fyra och det var match igen.

Och när halva matchen var spelad slog Rasmus Sandin till för andra gången i matchen, och det var oavgjort.

Sverige vände när Luleåbacken Nils Lundkvist gav Sverige ledningen i början av tredje. Återigen ett mål i powerplay, men ryssarna kom tillbaka igen när Yegor Sokolov rakade in sitt andra mål i matchen från minimal vinkel till 4–4.

Matchhjälte

I förlängningen skickade Morozov ut Sverige. Forwarden tog sig runt det svenska försvaret och la in pucken högt bakom Alnefelt.

– Det är jäkligt surt, säger lagkapten David Gustafsson.

Sveriges förbundskapten Tomas Montén:

– Det är en bra prestation av ryssen som gör målet, tyvärr förlorar vi matchen på det, säger han.

En av Rysslands bästa spelare, Yegor Sokolov, som gjorde både 1–3 och 4–4-målet var tagen efter matchen.

– Crazy feeling, jag kan nästan inte prata. Vi ska vila nu och vara redo för finalen, säger Sokolov till SVT Sport.

Nu väntar svensk bronsmatch under söndagen, mot förloraren mellan Kanada och Finland.

– Vi måste ladda om, det är otroligt tufft och spelarna är besvikna. Någonstans hoppas jag våra spelare känner att vi ska göra en sista match tillsammans och vill avsluta på bästa sätt, säger Tomas Montén.

JVM (Juniors)

Sverige logo

Sverige

4 - 5

Ryssland logo

Ryssland

2-3, 1-0, 1-1, 0-1
Ostrava
Publik: 8693

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet