Sverige ledde med 4–0 mot USA med drygt tio minuter kvar av matchen.

Ändå krävdes förlängning för att ta kliv mot gruppsegern.

Adam Boqvist satte 5–4 till Juniorkronorna i förlängningen.

– Det var snyggt, går inte att klaga på, säger kapten Erik Brännström till SVT Sport.

När Erik Brännström med sitt galna backhandskott i det bortre krysset satte sitt fjärde mål för turneringen och 4–0 i början av den tredje perioden såg allt ut att vara klart.

Men det var snarare då allting började.

JVM i ishockey

Mikey Anderson reducerade till 1–4 i numerärt överläge och det följdes sedan upp av ytterligare tre mål av Ryan Poehling. Kvitteringen kom med endast 24 sekunder kvar av den tredje perioden vilket bäddade för en riktig rysare i form av förlängning.

– Vi gör två jättebra två perioder och sedan i tredje, ja det är sådant som händer, säger Emil Bemström till SVT Sport.

Greppet om gruppsegern

Men väl där skulle Sverige stänga matchen.

Backen Adam Boqvist tog pucken ur egenzon och hittade Lucas Elvenes på kanten. Elvenes spelade tillbaka till Boqvist som kunde sätta 5–4 i öppen kasse.

– Det är två jätteskickliga spelare som kommer där och då ska det smälla, och det gör det, säger Bemström.

Lagkapten Erik Brännström instämmer.

– Det var snyggt, går inte att klaga på, säger han.

Bemström 3–0 på friläge

Sverige förlänger därmed sin segersvit till 47 raka gruppspelsvinster och bonuspoängen gör att Sverige har chans att ta hem gruppsegern för tolfte året i rad. Då krävs två poäng mot Kazakstan i den sista matchen.

– Vi måste bara spela som vi har gjort, vi har spelat tre bra matcher och det är bara att fortsätta. Men vi måste respektera motståndet, säger Brännström.

Sverige dominerade annars matchen fram till den sista halvan av tredje perioden. I andra perioden hade Juniorkronorna ett mentalt övertag efter att ha satt både 2–0 och 3–0 inom loppet av tre minuter. Emil Bemström var inblandad i bägge målen och satte själv det tredje efter ett friläge.

– Skönt att poängen fortsätter att trilla in, säger Bemström.

Sveriges nästa match mot Kazakstan som spelas på nyårsnatten sänds i SVT1 och SVT Play.