SVT Sports expert menar att Ryssland förtjänade att vinna mot Sverige. Foto: Bildbyrån

SVT-experten: ”Ryssland klart bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Juniorkronorna föll tungt efter förlängning i JVM-semifinalen mot Ryssland.

SVT-experten Mikael Renberg är imponerad av Sverige – men tycker att Rysslands seger var rättvis.

– Jag tycker att Sverige är väldigt välcoachade och trots att de var individuellt klart sämre hängde de kvar länge i matchen. Mycket tack vare att Hugo Alnefelt stundtals storspelade i målet och att man var effektiva i powerplay. Men spel fem mot fem var Ryssland klart bättre, säger SVT Sports expert Mikael Renberg.

Sverige gjorde tre av sina fyra mål mot Ryssland i spel i numerärt överläge jämfört med Ryssland som gjorde ett mål i den spelformen.

JVM i ishockey

– Utvisningarna gynnade Sverige. Hade det varit mindre utvisningar i matchen tror inte jag att matchen hade gått till förlängning.

Matchstraff

Juniorkronornas stjärnforward Nils Höglander, som innan matchen toppade poängligan, drabbades av ett matchstraff efter bara 03.04 i den första perioden. Det efter att han tacklade Grigori Denisenko i huvudet.

Mikael Renberg menar att det påverkade Juniorkronorna negativt.

– Sedan är det svårt om det i slutändan blev avgörande. Men Höglander har tillsammans med Samuel Fagemo varit Juniorkronornas bästa offensiva spelare i JVM. Det påverkar alltid laget då man behöver göra ändring och det är aldrig bra att förlora en sådan tongivande spelare så tidigt i matchen.

Hur ska Sverige resa sig till bronsmatchen i morgon?

– Nu är det jättedeppigt och det måste få vara det. Sedan får man ha ett möte i kväll och samla sig för det är en stor skillnad komma hem med en bronsmedalj jämfört med att sluta fyra. Men just nu måste grabbarna få tjura litegrann.

Här avgör Ryssland i förlängningen:

Matchstraff för Höglander – riskerar avstängning:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet