Maria Rooth. Foto: Bildbyrån/SVT

SVT:s expert: ”Måste få någon slags ro”

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronor har kastat om i kedjorna under turneringens gång.

Men frågan är om det är till det positiva?

– Man kan inte hålla på hur länge som helst. De måste få någon slags ro i sina kedjekombinationer, säger SVT:s expert Maria Rooth.

De flesta hade nog räknat med sex poäng till Tre Kronor efter de två inledande matcherna i hockey-VM. Men poängen uteblev och efter fem spelade gruppspelsmatcher är man två poäng från en slutspelsplats.

– Det är höjder och det är verkligen dalar. De började med dalarna och förlorade två matcher mot lag de ska vinna mot. Sen möter de Schweiz och spelar otroligt bra. De har intensitet, de vill vinna dueller, de vill skapa chanser genom att åka in framför mål, säger Maria Rooth och fortsätter:

Ishockey-VM

– Det finns så mycket mer, men det är svårt att analysera Sverige. De måste höja sin intensitet, mot Storbritannien var den låg och riktigt dålig. Det var nonchalans. De måste börja betydligt bättre i nästa match.

”Skit i kemin”

Förbundskapten Johan Garpenlöv har valt att rotera om i kedjorna under turneringen, och i fredagens match klev Marcus Sörensen in i andrakedjan tillsammans med bröderna Kempe.

– Nu kom Sörensen in, men det är svårt att analysera mot Storbritannien. Rasmussen gjorde ett jättejobb tidigare med både Mario och Adrian som fick leka lite mer hockey, medan Rasmussen gjorde lite av skitgörat framför mål. Frågan är om Sörensen gör det mot bättre motstånd. Jag hoppas det, för han har mycket skridskoåkning och ”go”.

– Välj en kombination och kör på det om det inte helt havererar, säger SVT:s expert Maria Rooth.

I stället för att hitta nya kombinationer finns det andra förbättringsområden för Tre Kronor, anser hon.

– Skit i kemin. Nummer ett så måste de åka mer skridskor, man måste vilja det mer än motståndaren. Det finns dueller överallt på banan, varenda gång pucken är fri är det en duell. Där tycker jag inte Sverige var (mot Storbritannien).

På söndag möter Tre Kronor Slovakien, klockan 19.15 på SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet