SVT:s expert: Så ska Färjestad stoppa Omark

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports experter Jonas Andersson och Håkan Loob är överens om att Färjestads forwardssida är starkare än Luleås.

Men Luleå har svårstoppad spets i form av Linus Omark.

– Det finns ett sätt, ge honom inte pucken, säger Andersson i Hockeykväll.

Färjestad har blandat hårt arbete med offensiv kreativetet vilket har gjort Karlstadlaget lyckosamma i slutspelet. I torsdagens avsnitt av Hockeykväll pratade Jonas Andersson och Håkan Loob om att Färjestad besitter tre kedjor som samtliga går att klassa som toppkedjor.

Men även i Luleå har offensiven visat framfötterna. Framför allt genom förstakedjan med Pontus Andreasson, Juhani Tyrväinen och Linus Omark där den sistnämnde leder slutspelets poängliga.

– Oavsett var han än har spelat, vilken coach och vilket system så har han i princip snittat en poäng per match. Inte bara i grundserien utan även i slutspelet. Han lever upp till sin egen statistik och sin egen magi, säger Loob och fortsätter:

– Han lever sitt eget liv och det är det som imponerar. Det är det som kallas för en individuell specialist.

Jonas Andersson ger en eloge till Luleås tränare Thomas Berglund som matchar Omark i många offensiva situationer.

– Han matchas extremt hårt i powerplay och i de viktiga offensiva situationerna. Han har alla förutsättningar att leverara poäng och det gör han, säger han.

Det blir viktigt

Färjestad har under slutspelet karaktäriserats av en hård forecheck där man tidigt försöker sätta stopp för motståndarlagets uppspel. Det blir viktigt för att få stopp på Luleås och Omarks offensiv.

– Det finns ett sätt, ge honom inte pucken. Färjestad måste göra precis som man gjorde mot Skellefteå, med en väldigt hård forecheck. Det är svårt att vara Omark om man spelar i egen zon, säger Jonas Andersson.

Han fortsätter:

– De vinner tillbaka pucken och kuggar i. Det vill säga att alla åker mycket skridskor. Då kommer inte Omark eller någon annan i Luleå få någon tid med pucken. Han är inte lika bra i egen zon som i anfallszon.

Se hela avsnittet av Hockeykväll på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.