SVT:s experter betygsätter finallagen i SHL

Uppdaterad
Publicerad

SHL-finalerna närmar sig.

SVT Sports experter Jonas Andersson och Håkan Loob har betygsatt Färjestads och Luleås lagdelar.

Och båda får varsin fullpoängare.

Luleå: 34 poäng

Målvakter: 9

Backar: 10

Forwards: 7

Tränare: 8

I Luleå är det backsidan som sticker ut, enligt Jonas Andersson och Håkan Loob. Backarna, som leds av kvartetten Erik Gustafsson, Sami Lepistö, Julius Honka och Oscar Engsund, får högsta betyg.

– Rent spelmässigt har Luleås backar en väldigt gedigen erfarenhet, Gustafsson och Lepistö framför allt .De spelar tjat tillsammans med ett väldigt uppoffrande spel. Det är det också forwards som gör. De tar inga genvägar, säger Jonas Andersson i Hockeykväll.

Målvaktssidan där Joel Lassinantti står i slutspelet, får en nia i betyg. Men både Loob och Andersson är överens om att en del i det som gör att Lassinantti håller sin höga nivå är att försvaret gör ett bra jobb framför sin målvakt.

– De accepterar att vara i egen zon. De vill reda ut den storm som kommer. De vet att lagen kommer att ligga på men de har ett tålamod och litar på sitt system, säger Loob.

KLIPP: Färjestads forwards får högsta betyg

Färjestad: 32 poäng

Målvakter: 7

Backar: 7

Forwards 10

Tränare: 8

Backarna får högst betyg i Luleå, i Färjestad är det tvärtom. Det är forwardssidan som leder laget där både Andersson och Loob anser att Färjestad har tre kedjor som alla hade kunnat platsa som toppkedjor i andra SHL-lag.

– Det är tre OS-centrar i Gustav Rydahl, Jacob de la Rose och Linus Johansson. Alla leder varsin förstakedja i SHL, så bra är dem. Det är en lyx för Mitell (Tomas, huvudtränare) att kunna kasta in vilken kedja som helst, säger Andersson.

Backsidan får 7 i betyg. En siffra som hade kunnat vara lägre om inte Theodor Lennström hade anslutit till laget från KHL i februari.

– Theodor Lennström har kommit in med fart och fläkt. Han driver laget bakifrån och har varit den injektion man behövde. Har man kört fast kan han själv ta ut pucken ur zon. Han har betytt jättemycket. Men även Dominik Furch (målvakt) har sett till att det finns en större stabilitet i försvaret, säger Håkan Loob.

Se hela avsnittet av Hockeykväll på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.