SVT Sports expert Jonas Andersson

SVT:s hockeyexpert om Dahlin: ”Redo för NHL”

Uppdaterad
Publicerad

Som andre svensk någonsin har Rasmus Dahlin gått som etta i NHL-draften. Något som ger honom fördelar mot andra som vill slå sig in i ligan enligt SVT:s hockeyexpert Jonas Andersson.

– Det betyder mycket. Han kommer få fler chanser att etablera sig i NHL än andra. När man går som etta måste man nästan bevisa att du inte är en framtida stjärna i stället för tvärt om.

Vilka utmaningar för det med sig?

– Det blir förstås mer press från media och fans. Även motståndare har koll och vill kanske sätta dig på plats. Men det är klart mer positivt än negativt. Kolla bara vilket fantastiskt sällskap han hamnar i. Det är inte vilka spelare som helst som gått som etta.

Ser inte press som andra

Frågan nu är om Rasmus Dahlin kommer spela i NHL redan kommande säsong, eller om han ska stanna i Sverige för att utvecklas ett extra år. Jonas Andersson tror att han är redo för NHL

– Jag tycker Rasmus har visat på varje nivå att han kan anpassa sig. Han hinner också bli ett år äldre, och det är stor skillnad på att vara 18 och 19 år. Dessutom har Buffalo ett  ganska svagt försvar där det finns utrymme för Rasmus att slå sig in. Fysiskt har han lite kvar, men han är tillräckligt smart för att klara det.

Det har varit mycket fokus på draften under lång tid nu, skönt för Rasmus Dahlin att slippa den pressen?

– Jag tror inte pressen kommer minska, snarare tvärt om. Nu ska han ju leva upp till detta. Men de bästa spelarna ser inte på press som andra och Rasmus är bra på att fokusera på sig själv. När NHL-karriären drar igång tror jag han kommer titta tillbaka på denna tiden och tänka att han hade det ganska lugnt.

Tittar aldrig på pucken

Redan nu jämförs Rasmus Dahlin med Sveriges hittills största backstjärna – Niclas Lidström. Den jämförelsen vill Jonas Andersson inte göra, men han tror att Dahlin kan bli en av de stora om han får vara hel och frisk.

– Blir du draftad som etta har du absolut kvaliteten som krävs. Jag tränade själv Rasmus Dahlin för två år sedan innan alla visste vem han var. Han var den ende spelaren som aldrig behövde titta på pucken när han spelade. Det är en förmåga som gör honom speciell. Många spelar hela livet utan att komma dit.

– Men konkurrensen är stenhård, kom ihåg att alla andra draftettor fortfarande spelar i NHL.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.