Svenska ishockeyförbundet har anmälts till Arbetsmiljöverket. Foto: TT Nyhetsbyrån

SVT Sport avslöjar: Svenska ishockeyförbundet anmält till Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

I oktober väntar rättegång mot en tidigare anställd vid Svenska ishockeyförbundet, på grund av ett misstänkt sexuellt ofredande under en ishockeyturnering i vintras.
Samma händelse har även lett till att förbundet anmälts till Arbetsmiljöverket.
Nästa vecka ska en inspektion genomföras.

SVT Sport har vid flera tidigare tillfällen rapporterat om en händelse som inträffade i samband med en ishockeyturnering i vintras.

En anställd vid förbundet hävdar att hon blivit sexuellt ofredad av en annan person med kopplingar till förbundet.

Inspektion nästa vecka

Detta polisanmäldes, och har nu lett till att den misstänkte åtalats. I förundersökningen uppger den målsägande att den åtalade ”kopplat ett grepp med sina armar om henne och vridit sitt vänstra ben runt hennes ben och låst till lätt. Därefter tryckte den åtalade framsidan av sina lår eller sitt underliv mot den hennes högra lår och började 'jucka'.”

Nu kan SVT Sport avslöja att händelsen även lett till att förbundet anmälts till Arbetsmiljöverket. Myndigheten har till uppdrag att kontrollera att arbetsgivare följer arbetsmiljöreglerna.

Anmälan lämnades in den 13 maj. I går skulle det ha genomförts en inspektion, men den har blivit framflyttad och ska ske onsdag den 10 juni.

Jenny Bengtsson är arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, och den som är ansvarig för den kommande inspektionen. För SVT Sport förklarar hon vad inspektionen syftar till:

– När vi inspekterar så går vi igenom vad som har hänt, med syftet att säkerställa att liknande inte ska hända igen, så att ingen ska drabbas av ohälsa eller olycksfall i sitt arbete, säger hon.

Alla anmälningar leder inte till inspektion, det görs ett urval utifrån flera kriterier.

– Det kan vara att arbetsplatsen inte inspekterats på länge, eller att händelsen är av en sådan allvarlighetsgrad att vi behöver inspektera med anledning av det.

Vet du varför just denna anmälan lett till att ni ska göra en inspektion?

– Nej, jag har fått den fördelad och därför har jag påkallat en inspektion. Och det är inte mest på grund av själva händelsen, utan mer för att vi ska säkerställa att arbetsgivaren har rutiner och en bra grund på plats för att hantera sådana här saker.

Det vanligaste som inspektioner från Arbetsmiljöverket leder till är krav på att arbetsgivaren ska vidta åtgärder för att förbättra arbetsmiljön på olika sätt.

– Det är det allra vanligaste. Men i andra fall kan det leda till en underrättelse om föreläggande* eller förbud**, säger Jenny Bengtsson.

SVT Sport har sökt Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson, generalsekreterare Tommy Boustedt och den administrative chefen Peter Langley. Langley var den som lämnade in anmälan.

* Så här förklaras föreläggande på Arbetsmiljöverkets hemsida: ”Ett föreläggande är ett beslut av en myndighet som innebär att den som beslutet gäller ska genomföra en viss åtgärd”.

* Så här förklaras förbud på Arbetsmiljöverkets hemsida: ”Ett förbud är ett beslut av en myndighet som innebär att den som beslutet gäller inte får lov att göra en viss handling.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.