Tampa Bay vinner Stanley Cup för andra året i rad. Foto: TT

Tampa Bay vinner andra raka Stanley Cup

Uppdaterad
Publicerad

De regerande mästarna Tampa Bay försvarade Stanley Cup-titeln.

I natt besegrades Montreal med 1–0 och Tampa vinner därmed finalserien med 4–1 i matcher.

Lagets succéback Victor Hedman blir den tionde svensken att vinna Stanley Cup två år i rad.

En fullsatt och kokande hemmaarena fick se Tampa Bays kapten Steven Stamkos lyfta Stanley Cup-bucklan. Den andra spelaren i laget som därefter förärades att åka ett ärevarv med trofén var lagets svenske stjärna Victor Hedman.

– Att få vinna inför våra vänner och familjer betyder allt. Det kunde vi inte göra förra året. Det är en upprättelse för dem, säger kaptenen Steven Stamkos i tv-sändningen efter matchen.

Det är endast nio månader sedan han lyfte Stanley Cup-bucklan i en ödslig ishockeybubbla i Edmonton, efter att ha besegrat förra årets finalmotståndare Dallas efter sex matcher. När årets final avgjordes var ordningen till synes återställd.

– Det är otroligt. Det är så kliché att säga, men man är mållös. Med tanke på allt vi gick igenom förra året, alla upp- och nedgångar. Att få vinna inför hemmapublik är fantastiskt, säger Stamkos.

Tampa Bay tog kommandot

Efter de tidigare målrika finalmatcherna blev den avgörande matchen en målfattig historia.

Tampa Bay tog tidigt kommandot och dominerade den första perioden med 13 skott mot mål, jämfört med Montreals blyga fyra skott.

Det var en skillnad mot tidigare matcher, då Montreal har matat på med skott. Men bortsett från det förra mötet, som Montreal vann med 3–2 efter förlängning, har Tampa Bays benhårda försvar och stabila målvakt i form av Andrej Vasilevskij varit stoppklossar för Montreals offensiv.

Inför Tampa Bays skrålande hemmapublik var Montreal aldrig riktigt nära. Gästerna gjorde vad man kunde för att hålla tätt mot Tampas offensiv, men i mitten av den andra perioden kunde 24-årige Ross Colton styra in 1–0 för hemmalaget, efter framspelningar av Ryan McDonagh och David Savard.

Med en minut och 24 sekunder kvar tog Montreal timeout och med sex utespelare och uttagen målvakt gjorde man sitt bästa för att rå på Tampa – men de regerande mästarna var övermäktiga.

Hedman bland historiska svenskar

Förra året utsågs Victor Hedman till den mest värdefulle spelaren i hela slutspelet. I år gick den utmärkelsen till lagets storspelande målvakt.

Men Hedman tillhör tack vare segern nu en exklusiv skara av svenska NHL-spelare. Att vinna två raka Stanley Cup-titlar är en bedrift bara ett fåtal tidigare har lyckats med.

– Stanley Cup är den bästa motivationen man kan få. Det vi gjorde i ”bubblan” i fjol var väldigt speciellt, och självklart vill vi försöka göra det igen, sade Hedman till nhl.com tidigare i veckan.

Den svenske backstjärnan har varit en av NHL-lagets vassaste spelare och har gjort två mål och 16 assist på 22 slutspelsmatcher. Ö-vikssonen är nu den tionde svensken som lyckats vinna den åtråvärda bucklan två år i rad.

KLIPP: Tampa tog tredje raka (3 juli)

NHL

Tampa Bay Lightning logo

Tampa Bay Lightning

1 - 0

Montreal Canadiens logo

Montreal Canadiens

0-0, 1-0, 0-0
Amalie Arena, Tampa, FL
Publik: 18110

Svenskar som vunnit Stanley Cup flera år i rad

Fyra år i rad:

Anders Kallur, New York Islanders (1980–1983).

Stefan Persson, New York Islanders (1980–1983).

Två år i rad:

Victor Hedman, Tampa Bay (2020–2021).

Carl Hagelin, Pittsburgh (2016–2017).

Patric Hörnqvist, Pittsburgh (2016–2017).

Tomas Holmström, Detroit (1997–1998).

Nicklas Lidström, Detroit (1997–1998).

Ulf Samuelsson, Pittsburgh (1991–1992).

Willy Lindström, Edmonton (1984–1985).

Tomas Jonson, New York Islanders (1982–1983).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.