Brayden Point jublar efter att ha satt segermålet för Tampa Bay 18.04 in i sudden. Victor Hedman hänger på i firandet. Foto: TT

Tampa och Boston tvingade fram en sjunde match

Spänningen stiger i åttondelsfinalserien i Stanley Cup.

Såväl regerande mästarna Tampa Bay som Boston har tvingat fram varsin sjunde avgörande match.

– Match sju är något man alltid sett fram emot att spela. Vi har haft möjligheten att göra det ett par gånger tidigare. De första sex matcherna betyder inget längre utan nu är det en match och det gäller att göra den bästa matchen för säsongen, säger Tampas backjätte Victor Hedman till SVT Sport.

– Vi har jobbat hårt hela året för att få möjlighet att att avgöra det här inför våra fans. Nu får vi ladda om och vi ser fram emot möjligheten att få göra det. Det är vad allt handlar om, säger Torontos kapten John Tavares enligt Toronto Star.

De dubbla regerande Stanley Cup-mästarna Tampa Bay följde mönstret. Det blev vinst på hemmaplan mot Toronto med 4-3 i sudden, i lagens sjätte möte i NHL-slutspelets åttondel. Toronto och Tampa Bay har hittills vunnit varannan match och avgörandet sker i Toronto på lördag, amerikansk tid.

Victor Hedmans Tampa Bay jagar en tredje raka Stanley Cup-seger (första i NHL sedan NY Islanders vann fyra raka 1980-83), medan Toronto, med NHL:s meste målspruta Auston Matthews, kämpar för att ta sig till kvartsfinalspel för första gången sedan 2004.

Två assist av Nylander

Torontos William Nylander, som utsågs till matchens bäste spelare sist, fixade den här gången framspel till två mål.

– Det kunde gått endera vägen och vi hade våra chanser, säger Torontos stjärna Auston Matthews.

Matchen böljade fram och tillbaka och lagen turades om att ha ledningen. Toronto tog greppet i den andra perioden, då man satte tre raka mål och gick upp i en 3–2-ledning. Men Tampa Bay kvitterade i sista perioden och med mindre än två minuter kvar av förlängningsperioden avgjorde slutligen Tampa-stjärnan Brayden Point genom att slå in 4–3.

Boston utjämnade

Det blir även en sjunde och avgörande match mellan Carolina och Boston, sedan Boston utjämnat till 3–3 i matcher. Med kniven mot strupen levererade Boston en trygg 5–2-seger inför hemmapubliken i natt.

Bostonbacken Hampus Lindholm var tillbaka på isen efter tre missade matcher sedan han utsatts för en hård tackling. I Bostonmålet fattades dock fortfarande Linus Ullmark, som inte har fått spela sedan Boston åkte på stryk i de två inledande åttondelsmatcherna.

– Det ska bli kul att komma dit och vara underdog, säger Lindholm till Aftonbladet.

Om det blir Carolina eller Boston som tar sig vidare till kvartsfinal avgörs på Carolinas hemmaarena på lördag, amerikansk tid.