Svenska ishockeyförbundets tävlingschef, Olof Östblom. Foto: TT

Ishockeyförbundets tävlingschef: ”Vi jobbar med det hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Det är andra gången på tre år som Sverige inte lyckas att ta sig vidare från kvartsfinalen i Junior-VM.

Ett misslyckande menar experten Nils Ekman – som vill att ishockeyförbundet startar en utredning.

– Det jobbar vi med hela tiden, kontrar tävlingschefen Olof Östblom.

Svenska ishockeyförbundets tävlingschef, Olof Östblom, är besviken efter Sveriges uttåg i kvartsfinalen mot Finland.

– Jag lider framför allt med grabbarna, säger han.

JVM i ishockey

Det är andra gången på tre år som Sverige inte tar sig vidare från kvartsfinalen i Junior-VM. Experten Nils Ekman vill att ishockeyförbundet agerar och startar en utredning.

– Det jobbar vi med hela tiden. I år har det pågått åtminstone tre arbeten för att titta på vår juniorverksamhet, säger tävlingschefen Olof Östblom.

”Klart det är allvarligt”

Men varför Sverige inte tagit sig vidare från kvartsfinal två gånger på tre år är för tidigt att säga, menar Östblom.

– Man kan ha många tankar och idéer men det är klart att vi måste titta på hur vi kan utveckla juniorishockey. Men jag kan inte i dag på rak arm säga vad det beror på.

Men Östblom tar förlusten och uttåget i kvartsfinalen på allvar.

– Det är klart att det är allvarligt. Vi vill vara med och slåss om medaljerna, spelarna vill det och svensk ishockey vill det, säger han och fortsätter.

– Men sen att knappt mindre än ett dygn efter förlusten, dra jättestora växlar på det här utan att ha gjort en riktig analys – det tycker jag är oseriöst.

Ingen ny Boustedt-utredning

I början på 2000-talet var Sverige nära på att åka ur A-truppen. Av den anledningen gjorde Tommy Boustedt en juniorutredning – som blev en framgångssaga för svensk del.

Efter det tog sig Sverige till semifinaler och finaler – år efter år. Men att ta upp en sådan utredning igen är inte aktuellt.

– Det gjordes ett fantastiskt arbete och blev ett fantastiskt bra resultat och det ger fortfarande bra resultat. Det är ju bara att titta på hur mycket spelare vi har i NHL och hur många som blir draftade varje år. Men vi måste hela tiden jobba med att förfina det, men att göra det som gjordes 2003 är inget som just nu är aktuellt, säger Östblom.

KLIPP: ”Svenska ishockeyförbundet borde utreda misslyckandet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet