Foto: Bildbyrån/SVT

Anders Tegnell om ishockeyn: ”Man måste verkligen dra lärdom”

Uppdaterad
Publicerad

Två SHL-klubbar har pausat sina verksamheter och matcher skjuts fram på löpande band.

Nu menar statsepidemiolog Anders Tegnell att ishockeyn måste göra mer.

– Man måste verkligen dra lärdom. Försöka förstå varför händer det här så mycket i just denna miljö? säger Tegnell till SVT Sport.

Både Linköping och Leksand har pausat sina verksamheter på grund av coronasmitta och 14 SHL-matcher har flyttats efter konstaterade coronafall i olika lag.

Statsepidemiolog Anders Tegnell ger sin syn på just läget inom ishockeyn.

Corona och idrott

Bör man fortsätta spela i SHL med tanke på smittspridningen som sker där?

– Man måste verkligen dra lärdom av det här. Försöka förstå varför händer det så mycket i just denna miljö? Man måste se vad man mer kan göra för att se till att det är möjligt att hålla avstånd när man har den här typen av verksamhet. Kanske göra den här typen av avbrott (som i Linköping, reds anm.) då och då för att få ner smittspridningen. Se vad man kan göra i omklädningsrum och avbytarbås så att man verkligen bryter det här, säger Tegnell.

– För även om de här individerna sällan blir sjuka själva så är de en risk för sin omgivning.

”Det går att göra rätt mycket”

Går det ens att följa rekommendationerna inom ishockeyn?

– Jag tror att det går att göra rätt mycket. Det är ju inte tacklingarna på banan som är det farliga. Den farliga biten är med rätt stor säkerhet när man umgås i omklädningsrummet efteråt eller när man sitter i avbytarbåset väldigt nära varandra. Man tar av och sätter på sig skydd, dricker ur samma vattenflaskor och sådant. Det finns väldigt mycket i de miljöerna som man kan göra.

Kommer vi få se en vinter med fortsatt inställda matcher och tävlingar?

– Ja, det tror jag att vi måste förstå att det kan bli så. Vi har den här smittan och den kommer inte att försvinna. Den kommer nog komma och gå under vintern och hösten på ett sätt som gör att vi nog någon gång då och då kommer behöva ställa in arrangemang.

3 frågor om: Därför smittar corona mer inom ishockeyn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet