Tjeckien kan nobba ishockey-VM i Belarus

Uppdaterad
Publicerad

I veckan kan beslut om att flytta ishockey-VM från Belarus fattas.

Flyttas det inte därifrån kan ett av de bästa länderna stå över mästerskapet.

– Jag vet inte om jag kommer att skicka ett lag till Belarus, säger det tjeckiska ishockeyförbundets ordförande Tomas Kral.

Ända sedan i somras har det stormat kring nästa års ishockey-VM, som är planerat att spelas i Lettland och Belarus. Anledningen är protesterna efter det belarusiska presidentvalet i augusti, där det har funnits starka misstankar om valfusk.

Lettland har sagt att de inte vill arrangera mästerskapet tillsammans med Belarus, och så sent som i måndags valde Lettlands utrikesminister att utfärda ett inreseförbud mot det belarusiska ishockeyförbundets ordförande Dmitrij Baskov.

Ishockey-VM

Presentation för IIHF:s styrelse

Just Baskov har den senaste tiden varit i rejält blåsväder, då han misstänks ha bevittnat en dödsmisshandel av en regimkritiker i Belarus.

Ett beslut kring om VM faktiskt ska avgöras i Belarus 2021 kan komma de närmaste dagarna. En grupp inom Internationella ishockeyförbundet har den senaste tiden utrett frågan, och ska i dag och i morgon presentera denna utredning för det internationella ishockeyförbundets styrelse.

Men om VM inte flyttas kan det bli utan ett av de starkaste länderna.

– Jag vet inte om jag kommer att skicka ett lag till Belarus. Kanske gör jag inte det, säger det tjeckiska ishockeyförbundets ordförande Tomas Kral enligt sajten sport.ru.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson vill inte kommentera några av uppgifterna innan Internationella ishockeyförbundets styrelsemöten i veckan är avslutade.

KLIPP: Bert Sundström ”Putin är trött på Lukasjenko” (15 november, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet