Foto: Bildbyån

Premiärförlust för Garpenlöv

Uppdaterad
Publicerad

Den nya förbundskapten Johan Garpenlöv fick inleda med att se ett svagt Tre Kronor ute på isen mot Tjeckien. Målvakten Adam Reideborn blev bästa svensk då Sverige föll med 3-1.

I inledningsmatchen av Karjala Tournament började Tjeckerna direkt med att trycka på för 1-0 men efter kvalificerat spel från Adam Reideborn var det mållöst efter första tjugo.

I andra perioden kom dock tjeckernas förväntade ledningsmål då Dmitri Jaskin snappade upp en retur och sprätte in 1-0 ovanför Reideborns axel.

– Det där är nästintill otagbart och sett till matchen är det mycket välförtjänt, kommenterar Chris Härenstam i SVT:s sändning.

Kortvarig kvitteringsglädje

Tre Kronor hade svårt att skapa lägen genom hela matchen men efter trettio minuter kom man upp i ett anfall.

Först sköt Anton Rödin en rejäl kanon som räddades men när Sverige bet sig kvar och i den fortsatta pressen spelade just Rödin sedan in pucken till Kazan-spelaren Mikael Wikstrand som smällde in 1-1 till Sverige.

– Det är ett mönsteranfall och vad vackert det är. Mikael Wikstrand gör sitt tredje landslagsmål, konstaterar Chris Härenstam.

Sveriges kvitteringsglädje blev dock kortvarig. I numerärt underläge försökte man kontra men efter slarv på offensiv blålinje ställde tjeckerna snabbt om och styrde in 2-1 genom Jan Kovar.

– Så snabbt det går. Och det där är så typiskt Tjeckien. Alltså hur många sekunder tar det (kontringen), säger Chris Härenstam i SVT:s sändning.

”Vi är inte starka nog”

I den sista perioden kom Sverige in i det mer men utan att få någon utdelning.

Närmast att sätta dit kvitteringen var Max Friberg. Frölundaspelaren försökte med en backhandretur men Roman Will sträckte ut och stötte undan pucken i sista stund.

Med tre minuter kvar satsade förbundskapten Johan Garpenlöv med sex utespelare på isen men istället för kvittering punkterade Tjeckien matchen med att göra 3-1.

Därmed blev det ingen glädje rent resultatmässigt för Tre Kronors nya förbundskapten som inte heller var nöjd med prestationen.

– Vi möter ett bra Tjeckien. De sätter oss under press och vi är inte starka nog tycker jag. Lite bättre är det mot slutet då vi börjar tävla mer och vi vart lite rappare i tanken, men det var en tuff match, säger förbundskapten Garpenlöv direkt efter matchen i SVT:s sändning.

Djurgårdsspelaren Patrik Berglund var däremot hårdare i sin kritik.

– Det var inte bra nånstans. Vi har mycket att fundera på till på lördag, säger Patrik Berglund direkt efter matchen.

Karjala Tournament

Tjeckien logo

Tjeckien

3 - 1

Sverige logo

Sverige

0-0, 2-1, 1-0
Tegera Arena, Leksand
Publik: 5078

Sändningstider i SVT

Lördag 9 november: Sverige-Ryssland (Helsingfors) SVT1 kl 12.25

Lördag 9 november: Finland-Tjeckien (Helsingfors) SVT play kl. 16.25

Söndag 10 november: Tjeckien-Ryssland (Helsingfors) SVT play kl. 12.25

Söndag 10 november: Finland-Sverige (Helsingfors)SVT1 kl. 16.25

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.