Erik Gustafsson, Lucas Wallmark och Calle Rosén. Foto: TT/Bildbyrån

Trade deadline i NHL: De bytte klubb

Uppdaterad
Publicerad

Idag var sista dagen som NHL-klubbar fick byta spelarkontrakt den här säsongen och därför byter många spelar klubb.

Några svenskar fick också ta sitt pick och pack och flytta.

Här har ni en sammanställning.

Robin Lehner blev den stora svenska övergången under måndagskvällen. Stjärnmålvakten lämnar Chicago för Vegas Golden Knights. I affären går Malcolm Subban och ett andraval i draften åt motsatt riktning.

Erik Gustafsson lämnar USA för Kanada. Den svenska backstjärnan, vars kontrakt går ut till sommaren, är klar för Calgary Flames där han blir lagkamrat med bland annat Elias Lindholm, Mikael Backlund och Rasmus Andersson. Chicago får ett tredjeval i draften i utbyte.

Christian Djoos, 25, har haft en tung säsong i Washington Capitals och mestadels spenderat tid i farmarlaget Hershey Bears den här säsongen. Men nu är det slut med det. Backen är klar för betydligt svagare Anaheim Ducks. I utbyte för Capitals Daniel Sprong.

Centern Lucas Wallmark var en del av en stor trejd mellan Carolina Hurricanes och Florida Panthers. Wallmark lämnar Carolina tillsammans med finländarna Erik Haula och Eetu Luostarinen samt Chase Priskie. I utbyte får Carolina Vincent Trocheck.

Calle Rosén går från Colorado till ishockeytokiga Toronto. Michael Hutchinson går motsatt väg.

Emil Djuse, som den här säsongen har spelat i AHL-laget Texas Stars, lämnar Dallas Stars för Florida. I utbyte får Dallas ett draftval i sjätterundan.

Det ryktades mycket om att Henrik Lundqvist, som inte har fått mycket speltid i New York Rangers på sistone, skulle byta klubb och de ryktena intensifierades då Rangers kallade till presskonferens. Men det var inte det de ville berätta, utan de offentliggjorde en förlängning av Chris Kreiders kontrakt och på samma gång kom nyheten att Igor Sjestjorkin hade skadat revbenen i en bilolycka. Det lär innebära mer speltid för Lundqvist framöver.

Ett axplock av övriga trejder:

NHL:s största slagpåse Detroit Red Wings bytte bort Andreas Athanasiou och Ryan Kuffner mot Edmontons Sam Gagner samt två draftval i andrarundan.

New Jerseys Wayne Simmonds nya klubb är Buffalo Sabres. I utbyte fick Devils ett val i femterundan.

40-årige veteranen Patrick Marleau lämnar San Jose Sharks för Pittsburgh Penguins. Det för ett val i tredjerundan.

Jean-Gabriel Pageau lämnar Ottawa Senators som fortsätter att samla på sig draftval. Han går till New York Islanders och de får ett draftval i förstarundan 2020, ett val i andrarundan 2020 och ett val i tredjerundan 2022.

Ottawa gör sig också av med Vladislav Namestnikov som går till Colorado mot ett draftval i fjärderundan 2021.

Den tidigare superstjärnan Ilja Kovaltjuk lämnade Montreal för Washington Capitals och som håller på att bli en ”rysskoloni” med Alexander Ovetjkin, Jevgenij Kuznetsov, Dimitrij Orlov och Ilja Samsonov. Montreal får ett draftval i tredjerundan 2020. Kovaltjuk får just nu lön från fyra NHL-klubbar.

Finländaren Sami Vatanen lämnar New Jersey Devils för Carolina Hurricanes där två av stjärnorna är hans landsmän Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen.

Rangers trejdar Brady Skjei till Carolina och får ett val i förstarundan 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.