Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tre SHL-spelare straffas för filmning: Försöker lura domaren

Uppdaterad
Publicerad

Luleås Brendan Shinnimin, Linköpings Jesper Pettersson och Rögles Calle Clang dömdes alla till böter för att ha filmat i torsdags.SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink tycker att starten på SHL-säsongen är oroande.

– Det är nog första gången vi ser tre fall i samma omgång, säger Thorsbrink.

I Linköpings 2–1-match mot Luleå anmäldes både Brendan Shinnimin och Jesper Pettersson för att ha förstärkt situationer. Båda straffades senare av Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd med böter på 5 000 kronor.

Samma gäller för Rögles målvakt Calle Clang.

I Skånederbyt mellan Rögle och Malmö hettade det till rejält i andra perioden när Malmös Emil Sylvegård knuffades in i Clang. Röglemålvakten anmäldes för att ha filmat genom att ha tagit sig för ansiktet med bägge händerna och snurrat runt och straffades senare med böter.

Tre spelare anmäldes alltså efter torsdagskvällens matcher och i en tidigare omgång dömdes Linköpings Stefan Matteau till böter på 5 000 kronor.

Krafttag

Inför säsongen har domarchef Tomas Thorsbrink sagt att man ska ta krafttag mot filmningar då ligan är inne på ”en farlig väg”. Dels ska domarna vare hårdare på isen och dels ska man bli bättre på att skicka situationer vidare till disciplinnämnden.

Är det här resultatet av att det är ett krafttag eller är det bara ovanligt mycket förstärkningar den här omgången?

– Jag skulle inte säga att det är några nya rutiner som gör det, däremot tycker jag personligen att jag ser mer förstärkningar hittills den här säsongen, säger Thorsbrink.

Självkritisk

Inför säsongen har Thorsbrink varit med och besökt klubbarna och pratat om filmningar och förstärkningar.

– Det är ingen som vill vara förknippad med filmningar, det finns inte. Alla är på samma sida. Det gäller att hålla i det och framför allt att spelarna slutar, säger han.

Thorsbrink kommer även med en liten dos självkritik.

– Om jag ska vara självkritisk så måste vi bli bättre på att ta saker på isen men det är sjukt svårt att göra. Men som domarteam måste vi jobba ännu lite mer och försöka få det så att det kostar två minuter där och då på isen, säger han.

Därför bötfälldes SHL-spelarna

  • Brendan Shinnimin, Luleå.

När det återstår 5.47 av andra perioden så spelas pucken upp mot blå linje där den fångas upp av Luleåspelaren nummer 24 Brendan Shinnimin och han får Linköpingsspelaren nummer 21 Christoffer Ehn i ryggen. Pucken åker ut i mittzonen. Shinnimin förstärker situationen genom att luta huvudet och kroppen bakåt samtidigt som hans högra ben försvinner under kroppen. Allt i ett försök att lura domaren att ta en utvisning.

  • Jesper Pettersson, Linköping.

Tid kvar av tredje perioden är 16.33. Pucken är i Linköpings försvarszon när Linköpingsspelaren nummer 37 Jesper Pettersson tar pucken och får Luleåspelaren nummer 17 Isac Brännström i ryggen. Brännström håller i Petterssons arm som då väljer att förstärka situationen genom att vrida sin kropp åt vänster in mot banan samtidigt som höger ben flyger upp i luften. Detta är ingen naturlig handling utan en förstärkning av situation för att domaren ska ta en utvisning på motspelaren.

  • Calle Clang, Rögle.

14.39 in i andra perioden så blir det avblåsning för spelare i målgården. Malmöspelaren nummer 51 Emil Sylvegård blir inknuffad mot Röglemålvakten nummer 70 Calle Clang. När Sylvegård ramlar så tar han tag i Clangs högra axel och drar omkull honom. Clang rullar mot Sylvegård och hamnar nära honom. Sylvegård knuffar bort Clang med sin vänstra handske. Clang väljer då att filma genom att ta sig för ansiktet med bägge händerna och snurra runt för att visa att han fått jätteont.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.