Connor Ingrams Björklöven är under utredning. Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Trots misstänkta matchfixningen – Björklövens matcher fortfarande spelbara på Svenska Spel

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Spel stoppade i går spel på Björklöven–Mora, efter märkliga oddsrörelser.
Matchen utreds nu av såväl Svenska ishockeyförbundet och Svenska Spel, och polisen är informerad.
Trots det är det fritt fram att spela på Björklövens nästa match hos speljätten.
– I nuläget och tills utredningen visar något annat så går det att spela på den som vanligt, säger Svenska Spels Dan Korhonen.

Mitt under matchen stoppade Svenska Spel möjligheten till livespel på matchen, som slutade 4–8. Avvikande oddsrörelser föranledde misstankar om spelfusk, som nu ska utredas av både Svenska Spel och Svenska ishockeyförbundet.

– Det här är ju otroligt ovanligt, framför allt kopplat till den svenska ishockeyn, och det får man ju vara oerhört glad och tacksam för. Sen ska man såklart ta det på allvar och utreda vad som faktiskt ligger till grund för det här. Vi behöver nu komma fram till fakta för att förstå vad som har hänt och vad som har orsakat det och om det finns någon fog för de misstankar som finns, säger Dan Korhonen, chef för sportsbetting och spelsäkerhet på Svenska Spel till SVT Sport.

Vad gör ni nu?

– Det första steget är att gå igenom samtliga speltransaktioner för att eventuellt hitta något som inte kunde hittas i realtid. Sen har vi såklart en dialog med ishockeyförbundet och deras utredning. Vi försöker samla in uppgifter och hjälpa till i utredningsarbetet i den mån vi kan för att komma fram till slutsatser.

– Vikten av informationsdelning i såna här fall är ju otroligt viktig. Information från oss som spelbolag och de insikter som vi gör kopplat till spelmarknaden och oddsrörelser är viktiga, men vi behöver även information från klubbar och personer i nära anslutning till föreningarna som hjälper till med att lägga hela pusslet.

Tillåter spel under utredning

Svenska Spel har kontaktat polisen med den information som de har, men polisen har i dagsläget inte startat någon förundersökning, meddelar kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, som leder arbetet mot idrottsrelaterad brottslighet.

– Ishockeyn har en så pass väl uppdaterad säkerhetsstruktur kring all form av otillåten påverkan. Allt de gör en bedömning på att polisen bör veta om, eller om något är uppenbart att polisen bör utreda, så får vi det från ishockeyförbundet eller SHL, säger han.

Trots utredningarna och de misstankar som framkom under gårdagen går det fortsatt att spela på Björklövens kommande matcher.

– Men det beror ju på vad framtiden visar vad vi gör framöver, säger Dan Korhonen, och fortsätter:

– Så länge det inte finns någon misstanke om att det skulle vara oegentligheter kopplat till spelare eller föreningen som sådan kommer vi fortsätta erbjuda spel på dem, absolut. Skulle den påvisa något annat får vi fatta beslut om det då.

Så just nu går det att spela som vanligt på Björklövens kommande matcher?

 – Ja, precis. Just i nuläget och tills utredningen påvisar något annat.

SVT Sport förklarar: Tre frågor om misstänkta matchfixningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tre frågor: Därför stoppas spel på matcher Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer