Finland vinnare i sin premiär mot brandskattat Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Finland tog en planenlig seger i sin JVM-premiär. Men inte utan att ett brandskattat och vilt kämpande Tyskland bjöd upp till dans.

– Vi har haft två eller tre träningar inför den här macthen. Så jag är väldigt stolt över vår insats, säger den tyska lagkaptenen Tim Stützle.

Det märktes att de hårt corona-drabbade tyskarna gick runt på få spelare. Man fick knappt ihop till tre femmor i sin premiärmatch mot ett fulltaligt och redan på förhand favorittippat Finland.

JVM i ishockey

Allt var alltså i sin ordning när ”Juniorlejonen” drog ifrån till 3-0 i början av andra perioden. Desto mer överraskande var det att tyskarna halvvägs genom samma period hade vittring på ett kvitteringsmål. 3-2-målskytten Tim Stützle anförde Tyskland med sitt uppoffrande spel över hela isen och såg ut att kunna trycka in ytterligare en puck på ren viljestyrka.

– Vi måste se positivt på det i dag. Vi jobbade hårt som ett lag och förtjänade målen. Vi kunde till och med ha gjort mål tidigare, säger den tyske kaptenen.

Endast 14 utespelare

Inte så konstigt att han var spelsugen. Stützle bröt handen i oktober och har inte spelat en minut sen dess.

18-åringen plockades av Ottawa Senators som trea i förstarundan i höstens draft och är en av många spelare som lär sticka ut i turneringen. Men han får nog vänta på att resten av hans lagkamrater släpps ur sin förlängda corona-karantän. 1+1 från honom räckte bara till en hedersam förlust. Finland la i en ytterligare växel och kunde utan att slita ut sig nämnvärt vinna med 5-3.

De 14 utespelare som fanns tillgängliga i premiären är också de som finns att tillgå till nästa match. Först efter matchen mot Kanada ansluter resten av truppen.

JVM

Tyskland logo

Tyskland

3 - 5

Finland logo

Finland

0-2, 2-3, 1-0
Edmonton
Publik: 0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet