Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige förlorade JVM-premiären mot USA. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Svensk förlust i JVM-premiären mot USA: ”Riktigt surt”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges U18-damer stod för en stark insats i JVM-premiären mot USA.

Men mot slutet av matchen rann siffrorna iväg en aning och amerikanskorna kunde vinna med 6–3.

– Jag tycker att vi gör en helt klart godkänd insats även om det är så klart riktigt surt med en förlust, säger Mira Jungåker till SVT Sport.

I onsdags vann de genrepet mot just USA med 1–0 efter att Isabelle Leijonhielm gjort matchens enda mål med knappt tre minuter kvar att spela. I målet storspelade de svenska målvakterna Felicia Frank och Ida Henriksson, som stod halva matchen var, och räddade sammanlagt 49 skott. Det var för övrigt första gången Sverige slog USA i U18-sammanhang.

I dagens JVM-premiär gjorde Sverige en bättre match, i alla fall offensivt, men förlorade ändå.

I slutet av den andra perioden var ställningen 2–2 efter svenska mål av Emma Rehn och Mira Hallin. Peyton Comptons 3–2-mål några minuter innan pausvilan var dock psykologiskt jobbigt inför den tredje perioden.

Och inte blev det bättre när USA gjorde både 4–2 och 5–2 inom loppet av fem minuter mitt i perioden.

Men Sverige vägrade ge upp. En dryg minut efter USA:s 5–2-mål reducerade Linnea Natt och Dag och när Sverige kort därefter fick möjligheten att spela powerplay var det nära ett 5–4-mål både en och två gånger.

Men närmare än så kom de aldrig och i stället kunde USA sätta matchens sista mål, 6–3, i öppen kasse.

– USA är bra men jag tror att Sverige har satt lite griller i huvudet på den amerikanska bänken, det är inte bara att ställa ut skridskorna och vinna mot Sverige, säger SVT:s expert Maria Rooth.

Sveriges förbundskapten Andreas Karlsson:

– Vi är inte nöjda efter den här matchen. Vi gjorde allting för att vinna och det är en styrka av laget att ta byte för byte och jobba sig ikapp sakta men säkert. Nu nådde det inte hela vägen men det är något vi har med oss i återstående matcher.

I morgon väntar Kanada i en match som sänds med start 20.00 i SVT24.

– För att vi ska ha en chans mot dem måste vi följa det vi kommit överens om och inte hitta på egna saker där ute. Det som vi bestämt är det vi ska göra och det är det som kommer att ta oss långt i den här turneringen, inte att vi börjar spela lite för individuellt, vi måste spela som ett lag, säger Karlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.