JVM-guldet till Finland efter rafflande final

Finland vann JVM-finalen mot USA med 3–2 och tog sitt tredje guld de senaste sex åren.

Supertalangen Kaapo Kakko, 17 år, blev stor hjälte när han satte det avgörande målet med 1.26 kvar av ordinarie tid.

Dessförinnan hade USA hämtat ikapp ett 0–2-underläge i den sista perioden.

– En fantastisk känsla, säger matchhjälten Kakko till SVT Sport om avgörandet.

Det dröjde ända till halvvägs in i matchen innan målnollan sprack i finalen. Då var det Finlands Jesse Ylönen som bombade in 1–0 i powerplay efter en vunnen tekning och en snabb passning i sidled.

Finalen var underhållande rakt igenom och tempot högt, trots att målen uteblev. Men i den tredje perioden lossnade det för båda lagen.

JVM i ishockey

Först gjorde Otto Latvala 2–0 för Finland med ett dragskott från blålinjen. I det läget verkade finländarna ha kopplat greppet rejält, men USA replikerade bara minuten senare.

Snabb upphämtning av USA

Alexander Tjmelevski avslutade ur snäv vinkel efter att pucken studsat amerikanernas väg. Och knappt två minuter senare kvitterade Josh Norris på passning från just Tjmelevski. Två mål inom loppet av bara 106 sekunder.

Båda lagen spelade försiktigt mot slutet, men det var Finland som vågade mest. Med bara 1.26 kvar av ordinarie tid blev det kalabalik framför USA:s kasse. Finske supertalangen Kaapo Kakko – som väntas gå som etta eller tvåa i nästa NHL-draft – slog då in 3–2 som också blev matchavgörande.

Med minuten kvar plockade USA ut målvakten Cayden Primeau i ett sista försök att kvittera, men anstormningen uteblev.

– Det var en fantastisk känsla. Det var en okej match och jag hade en del målchanser. Jag kunde ha gjort mål tidigare men till slut, det sista målet är det viktigaste, säger matchjälten Kaapo Kakko till SVT Sport.

Lagkaptenen skadade sig

Finlands lagkapten Aarne Talvitie såg ut att göra illa knäet i slutet av den första perioden, och grinade illa efter en närkamp vid sargen. Han försökte spela vidare, men hade märkbart ont och fick till slut ge upp. Samme Talvitie var senare den förste som fick lyfta bucklan efter segern, samtidigt som Queens ”We Are The Champions” dånade i högtalarna.

Publiksiffran i Rogers Arena (Vancouver) löd 17 206 och på läktaren satt bland annat Canucks-ikonen Henrik Sedin som vid ett tillfälle zoomades in på jumbotronen till enormt jubel.