USA vann finalen över Kanada efter straffavgörande. Foto: Bildbyrån

USA vann OS-guldet i hockey

Uppdaterad
Publicerad

Efter en osannolik rysare vann USA över Kanada i hockeyfinalen med 3-2. I straffläggningen blev det sudden-straffar där Maddie Rooney i amerikanska målet räddade Kanadas sista. USA bröt därmed Kanadas svit på fyra raka guld.

Lagen gjorde två mål var under de första fem straffarna. Sen satte Jocelyne Lamoureux-Davidson USA:s första sudden-straff med en läcker dragning. Och när Meghan Agosta skulle kvittera räddade den 20-årige amerikanska målvakten Maddie Rooney och vilt jubel utbröt.

– Det är bara ren glädje, säger Sidney Morin efter segern.

Pyeongchang 2018

USA tog ledningen i den täta och intensiva matchen men Kanada vände med två snabba mål i andra perioden. Sedan kvitterade USA i tredje och var också närmast ett segermål, även under förlängningen.

Rivalmöte

Finalen var ett stort rivalmöte mellan damhockeyns två giganter. Inget annat land än Kanada eller USA har nånsin vunnit OS-guld sen grenen kom med på OS-programmet 1998. USA vann den gången men sedan har Kanada vunnit fyra gånger och jagade nu sitt femte raka guld.

Senast i Sotji ledde amerikanskorna med 2-0 men Kanada vände och vann med 3-2. Två av de kanadensiska målen gjordes av Marie-Philip Poulin, som med dagens mål nu gjort fem mål på tre OS-finaler.

I VM har däremot USA dominerat och vunnit de fyra senaste turneringarna. Nu fick amerikanskorna även en efterlängtad olympisk titel och revansch efter nederlaget i förlängning i Sotji för fyra år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pyeongchang 2018

Mer i ämnet