Chicago Blackhawks tidigare general manager Stan Bowman. Foto: TT

USA:s OS-lag skakas av mörkade sexövergrepp – general managern avgår

Uppdaterad
Publicerad

En mörkad sexskandal skakar både NHL och USA:s OS-lag. Stan Bowman avgår från sin position som general manager för både Chicago Blackhawks och USA:s OS-lag.

– I ljuset av vad som har hänt idag tror jag att det är i amerikansk ishockeys bästa intresse att jag kliver åt sidan. Jag är tacksam över att ha blivit utvald och önskar vårt lag det allra bästa i Peking, säger Bowman i ett uttalande på USA:s ishockeyförbunds hemsida.

Bowman, som är son till den legendariske tränaren Scotty Bowman, avgår tillsammans med Blackhawks vicepresidenten Al MacIsaac.

Det var mitt under brinnande Stanley Cup-slutspelet i maj 2010 som två spelare i Chicago anmälde videocoachen Brad Aldrich för sexuella övergrepp. Ledande personer i klubbledningen, dåvarande presidenten John McDonough, huvudtränaren Joel Quenneville, vicepresidenten Jay Blunk, assisterande general managern Kevin Cheveldayoff och Bowman hade ett möte om ärendet men beslöt att mörka det hela för att inte störa kemin i laget under Stanley Cup. Laget tog sedan hem titeln.

Florida Panthers huvudtränare Joel Quenneville under en match mot Colorado. Foto: TT

Fick 300 000 kronor i avgångsvederlag

Först när slutspelet var över agerade president John McDonough. Han gav då videocoachen två alternativ: Gå med på att utredas eller avgå. Den utpekade Brad Aldrich valde att avgå. Det hela fortsatte sedan att tystas ner sedan dess.

Videocoachen fick över 300 000 kronor i avgångsvederlag och slutspelsbonus.

Enligt en utredning som senare gjordes visade att videocoachen skulle ha bjudit hem spelare under förevändning att de skulle titta på matchsekvenser tillsammans. Istället ska han då ha begått övergrepp.

Aldrich gick sedan vidare i karriären till ett jobb som coach på ett gymnasium. 2014 dömdes han till nio månaders fängelse för sexuella övergrepp mot en student han jobbade med.

Viktor Stålberg, 35, kom till Chicago Blackhawks sommaren 2010, bara ett par månader efter att skandalen hade ägt rum. 

– Under säsongen hörde jag att något hade hänt, så mycket kan jag säga. Men det var inget vi direkt pratade om i någon större utsträckning, säger Stålberg till Aftonbladet. 

Bowman säger att han rapporterade den information han hade uppåt i klubbledningen och att han inte förstod de allvarliga anklagelserna.

– Jag fick veta i år att det olämpliga beteendet involverade en allvarlig anklagelse om sexuella övergrepp. Jag litade på instruktioner från min överordnade att han skulle vidta lämpliga åtgärder. När jag ser tillbaka och nu vet att han inte hanterade ärendet snabbt, ångrar jag att jag antog att han skulle göra det, säger Bowman i ett uttalande via Blackhawks. 

139 personer har intervjuats

Det var nedtystat i elva år innan Chicago tillsatte en omfattande utredning i juni i år där 139 personer har intervjuats. En av de utsatta spelarna lämnade i maj in en stämning i domstol som gjort att historien har rullats upp. Utredningen är nu klar och klubben skriver på sin hemsida.

”Det är uppenbart att vi som klubb och dåvarande anställda inte levde upp till den standard och de värderingar som ska gälla för att hantera en sådan här avskyvärd incident. Vi beklagar djupt den skada som de individer fått uppleva genom vårt misslyckade fått uppleva. Vi måste – och kommer – att bli bättre”.

Utredningen slår bland annat fast att videocoachen fortsatte att begå övergrepp efter att den inre kärnan haft sitt möte i maj 2010.

Vid en presskonferens i går meddelade Blackhawks ägare Danny Wirtz att Bowman lämnar klubben, som han varit i sedan 2005, med omedelbar verkan.

– Han erkänner att han har begått ett misstag, säger Wirtz och meddelar att de som medverkade till mörkningen inte kommer att få tillhöra Blackhawks organisation.

I utredningen framkommer att dåvarande tränaren Joel Quenneville och den dåvarande assisterande general managern Kevin Cheveldayoff ljugit kring sin egen kunskap i fallet. Quenneville är i dag huvudtränare i Florida Panthers och Cheveldayoff general manager i Winnipeg Jets. NHL:s kommissionär Gary Bettman har meddelat att han ska ha ett möte med dessa personer.

NHL har bötfällt Chicago Blackhawks med 17 miljoner kronor.

KLIPP: Kyle Beach träder fram som den utsatte spelaren i sexskandalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.