USA vann efter sudden-drama

Uppdaterad
Publicerad

I en av de bästa matcherna hittills i detta mästerskap så vann USA till slut efter ett sudden-avgörande. Trots att Tjeckien förlorade en av sina bästa spelare, Jan Jenik, efter en skada i andra perioden så pressade man stornationen matchen i genom.

– Spelar de så här så kan de absolut störa Kanada i sistamatchen, säger SVTs expert Mikael Renberg efter matchen.

Hemmanationen Tjeckien inledde turneringen på bästa sätt när man vann mot Ryssland i premiärmatchen. Efter det blev det en förlust mot pigga Tyskland och för Tjeckien gällde det att vinna mot USA för att kunna säkra en plats i kvartsfinalen. Men USA började bäst och tog ledningen genom Shane Pinto i powerplay.

Men tjeckerna skulle vända på tillställningen. Libor Zabaransky gjorde två raka mål och USA var i gungning. Tidigt i den andra såg det ut som att Parik i den tjeckiska kassan hade räddat Arthur Kaliyevs skott när pucken dansade på mållinjen. Men efter att domarna ringt på situationen visade det sig att pucken redan varit inne och vänt i mål efter träff i innerribban. USA:s andra ledningsmål var en riktig delikatess när Trevor Zegras snurrfintade bort sin bevakning och la sedan pucken rakt på bladet på Jack Drury som enkelt kunde sätta dit 3-2.

JVM i ishockey

Ny otäck skada för Tjeckien

I slutet av den andra hamnade Jan Jenik i sarghörnet tillsammans med Jacob Pivonka i USA. Efter en kollision föll Jenik handlöst mot isen och såg ut att vrida sig i smärtor samtidigt som han tog sig mot knävecket.

– Om det här är allvarligt så är det slutet på turneringen för Tjeckien, sade experten Jonas Andersson i SVTs sändning.

Jenik återvände inte till den tredje perioden och det kan mycket möjligt vara så att Tjeckien har tappat två av sina bästa spelare till skador efter att Jakob Lauko gått ut skadad från premiärmatchen.

Efter att ha fått ett kvitteringsmål bortdömt så lyckades hemmanationen till slut kvittera genom Petr Cajka och matchen gick till förlängning.

USA skapade bäst lägen tidigt i förlängning och det var också amerikanerna som skulle avgöra i tre mot tre-spelet. Ett riktigt mönsteranfall där Cole Caufield genom ett stiligt väggspel med Alex Turcotte blev helt friställd med tjeckiska målvakten och kunde stänka in 4-3 till hemmapublikens stora förtret. USA leder därmed grupp 1 och om Tjeckien ska vara säkra på ett avancemang så krävs det en vinst mot Kanada i sista matchen.

JVM (Juniors)

USA logo

USA

4 - 3

Tjeckien logo

Tjeckien

1-2, 2-0, 0-1, 1-0
Ostrava
Publik: 8693

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet