Utan Stockholmslag för första gången: ”Ser inte någon ekonomisk påverkan”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i svenska hockeyhistorien kommer Stockholm sakna lag i högsta serien.

Men SHL:s vd Jenny Silfverstrand är inte orolig över att det ska få ekonomiska konsekvenser för ligan.

– Inte i dagsläget, varje år är ett lag vi säger hej då till och så kommer det ytterligare ett lag tillbaka, säger hon till SVT Sport.

När Djurgården förlorade i fyra raka matcher mot Timrå och degraderades till hockeyallsvenskan stod det klart att kommande säsongen blir den första någonsin utan ett Stockholmslag i SHL. En oroväckande utveckling, menar SVT:s expert Jonas Andersson.

– Det är inte alls bra för Stockholms ishockey som redan saknar isytor, saknar en SHL-arena och för intresset, att behöva åka 15 mil för att se en match är inte bra för Stockholms-hockeyn, säger han och fortsätter:

– Om vi kollar till exempel fotbollen där du har derbyna som verkligen drar intresse från media och ekonomi och allt det drar med sig, det kommer saknas. Att hockeyn, som är en så stor sport, inte har ett Stockholmslag i högsta serien, det är oroväckande.

”Lite tidigt att titta på”

Men omställningen till att bli en liga utan lag från huvudstaden är inget som man i nuläget oroas över från SHL-håll.

– Det är något vi får titta på under säsongen hur vi eventuellt blir påverkade av det. Jag tycker att det är lite tidigt att titta på vad det blir för ytterligare konsekvenser eller effekter av det, säger vd:n Jenny Silfverstrand.

Kommer ni se någon skillnad ekonomiskt för SHL som organisation tror du?

– Nej, inte i dagsläget. Det är 14 lag varje år som spelar och vi har ju vårt system som funkar så att det varje år är ett lag vi säger hej då till och så kommer det ytterligare ett lag tillbaka, så jag ser inte någon ekonomisk påverkan på det.

”Får en längre resväg”

Däremot ser hon en utmaning i hur mediabevakningen av ligan kommer se ut.

– Den är väldigt centrerad kring Stockholm och vi har sett under en längre tid att man har dragit ner på resurserna och att man är inte ute riktigt lika mycket i landet. Så det skulle jag kunna se, att det kan vara lite längre till att komma nära idrotten. Media får en längre resväg, säger Silfverstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.