Västerås läkare försökte stoppa Deveaux – ”En grov misshandel”

Uppdaterad
Publicerad

Västerås IK:s läkare Björn Carlsson försökte stoppa André Deveaux attack på Per Helmersson, men blev stoppad.

Nu är han kritisk till att inget hände förrän filmen blev offentlig, trots att han berättade om saken för både domare och Rögles sportchef Anders ”Masken” Carlsson.

När Västerås IK-läkaren Björn Carlsson den 26 februari gick ut till Västerås bås för att titta till uppvärmningen inför bortamatchen mot Rögle fick han en chock.

– Jag ser hur Deveaux tar sats, höjer klubban och slår ner Per Helmersson. Det där är en grov misshandel, berättar Carlsson för SVT Sport.

Kval till SHL

Händelsen fick läkaren att spontant försöka springa in på isen och förhindra den.

Men han stoppades av Västerås materialare.

– ”För fan, gå av isen” fick jag höra. Men det var en reflex. Civilkurage, säger Carlsson.

Vik-läkaren var upprörd. Han letade upp domarna, och supervisorn (domarnas övervakare under en match) och berättade vad han sett. De följde med honom till isen, men då har allt lugnat ned sig.

Han mötte Rögles sportchef Anders ”Masken” Carlsson i katakomberna. Han känner ”Masken” sedan tidigare och frågar:

– Jag frågar honom ”Vad fan håller Deveaux på med?”

Vik-läkaren vet inte om ”Masken” känner till elller har sett händelsen. Hur som helst sade Rögle-sportchefen ”jaha” och gick in i Rögles omklädningsrum.

Västeråsläkaren var upprörd över vad han sett och av sina ledarkollegor i Västerås får han höra att ”Björn, lugna ner dig. Det här kommer att anmälas.”

”Hur i helvete...”

Det är många personer som Björn Carlsson har meddelat om händelsen den kvällen, enligt honom själv. Han tog därför för givet att saken skulle anmälas och att kanadensaren inte skulle få spela i den kommande matchen på söndagen.

På söndagen ser Björn Carlsson André Deveaux på isen.

– Då undrade jag hur i helvete han kunde få vara det. Det var en grov misshandel, säger Carlsson.

– Jag frågar den supervisorn, men får ett arrogant bemötande om att jag är partisk och att att jag bara ser vad andra gör.

Ingenting har alltså hänt med Vik-läkarens berättelse.

Förrän filmen blir officiell på söndagen.

– Sedan när filmen blir officiell... Då reagerar hela hockey-Sverige! Då säger alla att ”det är fruktansvärt” och ”det är det värsta de sett”. Hockey-Sverige borde ha reagerat innan, säger läkaren.

Vill få till förändring

Västeråsläkaren vill få en förändring. Han menar att det är inte första gången han har blivit illa bemött när han påtalat för domare att händelser borde anmälas

Du tog hand om Helmersson efter händelsen. Hur mådde han?

– Han hade en rejäl blånad i bakhuvudet.

Fotnot

  • SVT Sport har försökt nå Anders ”Masken” Carlsson, som lät hälsa att han ville fokusera på kvällens firande (Rögle firar SHL-uppflyttningen i kväll).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kval till SHL

Mer i ämnet