Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén behåller fokus inför sista gruppspelsmatchen mot Kazakstan i junior-VM. Foto: TT Bild

”Vi måste jobba för det – även mot Kazakstan”

Publicerad
SVT Sports expert Jonas Andersson är säker.
– Sverige ska vinna 50 av 50 matcher mot Kazakstan.
Läge att ställa ut skridskorna och börja fundera på kvartsfinalen redan nu?
– Det här är ett lag som har bestämt sig för att ska vi ha något så måste vi jobba för det. Och det gäller även mot Kazakstan, säger Förbundskapten Tomas Montén.

Under 50 minuter mot USA såg Sverige ut att gå mot en solklar gruppseger och en kvartsfinal med förmodat enklare kvartsfinalmotstånd i form av Schweiz eller Tjeckien, och därmed ha större chans att undvika giganter som Ryssland och Kanada.

Men. Amerikansk adrenalin förkroppsligad i högerforwarden Ryan Poehling förde med sina tre mål – fjärde målet av Mikey Andersson - USA fram till en kvittering med bara 24 sekunder kvar av matchen.

Den stora svenska frälsaren i förlängningen blev Adam Boqvist som efter elegant samspel med Lucas Elvenes tryckte in matchvinnande 5-4-målet.

Därmed är gruppsegern inom räckhåll. Det ”räcker” med seger mot Kazakstan.

SVT-experten tvärsäker

SVT:s expert Jonas Andersson är övertygad om att Sverige vinner mot Kazakstan.

– Ja, så är det. Sverige ska vinna 50 av 50 matcher mot Kazakstan.

Dagen efter rysaren är förbundskapten Tomas Montén mest nöjd med moralen i Juniorkronorna.

Vad var det bästa med matchen mot USA?

– Att vi vinner. Vi studsar tillbaks trots att det håller på att glida oss ur händerna. Spelet med puck, spelet med speed och vårt försvarsspel var bra stundtals och det är det vi ska bygga vidare på.

Bitvis spelade Juniorkronorna fullkomligt bländande.

Är det här bland de bästa du har sett under din tid i juniorkronorna?

– Det är svårt att säga. Det laget vi hade ifjol, och det vi hade i Malmö framför allt, var otroligt bra och tog oss till final. Vi har en resa att göra, vi ska skriva vår egen historia, så får vi se hur långt vi tar oss.

Inte samma press på Juniorkronorna

Årets upplaga av Juniorkronorna har inte haft samma press på sig som tidigare upplagor.

Inför gruppspelet rankades både Finland och USA högre än Sverige av experterna, och hyllningarna i svensk och kanadensisk press har inte låtit vänta på sig efter framgångarna i gruppen.

Men att vinna gruppspelsmatcher är inget ovanligt för Sverige i J20-VM.

Senaste förlusten kom 2006 mot just USA, och sedan dess har man 47 raka segrar. En av idrottsvärldens mest imponerade segersviter.

Men framgång i gruppspel har långt ifrån alltid lett till framgång i slutspelsrundan.

Sverige på god väg att vinna gruppen. Hur får du spelarna att prestera i slutspelet och ha fötterna på jorden?

– Vi pratar mycket om vår resa, och någonstans så känns det som att det här är ett lag och en grupp som har bestämts sig för att ska vi ha något så måste vi jobba för det. Och det gäller även mot Kazakstan, och det kommer att gälla i en kvartsfinal. Sen kan det gå hur som helst. Det visade sig ju i går, och det är det som är lite tjusningen. Vi ska se till att fokusera på vårt och spela med våra styrkor, då kommer vi i alla fall ge oss möjligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

JVM i ishockey

Mer i ämnet