Viktor Fasth: ”Jag trodde att jag hade gjort mitt sista VM”

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronors trupp till VM i Riga innehåller hela 19 VM-debutanter.

Men också en ålderman längst bak i form av målvakten Viktor Fasth, 38.

– Jag trodde nog att jag hade gjort mitt sista VM om jag ska vara helt ärlig. Det här kom som en riktigt härlig utmaning, säger han till SVT Sport.

Den nyblivna SM-guldmedaljören är på strålande humör när han pratar med SVT Sport digitalt från sitt hotellrum i Riga.

Lårskadan som stoppade honom under SM-slutspelet – en bristning i vänster ljumske – har läkt och han beskriver sig själv som ”100 procent”.

– Absolut. Det är ingenting som hindrar mig. Efter att vi vann fick jag en vecka till att återhämta mig på och det har känts jättebra denna veckan när jag varit på is så det ska inte vara något problem alls, säger Fasth.

Lagets äldste spelare

Årets VM-upplaga av Tre Kronor har en snittålder på 26,5 och innehåller bara två spelare som är 32 år eller äldre: Mario Kempe (32) och Viktor Fasth (38).

Så hur ser lagets ålderman egentligen på sin roll i laget?

– Äldst har jag väl varit i några år nu så just den rollen börjar jag komma in i mer och mer, säger Fasth med ett leende.

– Jag gör mitt femte VM nu och försöker bara att bidra med min erfarenhet. Vi kommunicerar hela tiden i laget kring hur vi vill spela i vissa situationer och vad vi vill åstadkomma och där känner jag att jag kan bidra med mycket.

Många VM-debutanter? Visserligen.

Men det är ändå inget orutinerat lag som Sverige ställer på benen, enligt burväktaren.

– Det är ändå killar som har spelat i NHL och på alla stora arenor. Det är proffsiga hockeyspelare som vet vad det handlar om och är här för att vinna.

”Hungern finns där fortfarande”

Viktor Fasth har bland annat ett VM-guld från Köln 2017 på meritlistan.

Och i sitt första VM, 2011 i Bratislava när Sverige tog silver, utsågs han inte bara till turneringens bäste målvakt utan också den mest värdefulle spelaren av alla.

Han har precis avslutat en säsong där han storspelade och vann ”Honken Trophy” som SHL:s bäste målvakt när Växjö vann grundserien och sedan även tog hem SM-guldet.

Varifrån kommer hungern att spela ett VM till?

– Det var självklart för mig att tacka ja när jag fick frågan. Hungern finns där fortfarande. Jag har sagt det många gånger förut: Att få dra på sig Tre Kronor-tröjan och försvara Sveriges färger i ett världsmästerskap är bland det finaste som finns i min bok.

Du sitter på ett utgående kontrakt med Växjö. Hur tänker du kring framtiden?

– Vi får se helt enkelt. Jag försöker bara att njuta av här och nu och bidra med min bästa hockey, sedan får vi se vad det leder till i framtiden.

”Handlar om att njuta varje sekund”

Såg du det här som en sista chans att få vinna något stort med Tre Kronor igen?

– Det är det som är det fina med det hela. Man måste leva i nuet för om jag går runt och funderar på om jag ska spela fler VM framöver så tar det för mycket fokus från det jag gör i mitt vardagliga jobb. För mig handlar det om att njuta varje sekund som jag är ute på isen.

Vad är det som gör att du är så framgångsrik som du är vid så pass hög ålder?

– Jag tror att det har att göra med att jag har ett stort driv av att hela tiden vilja bli bättre och att inte nöja mig med vad som har varit. Jag vill se hur bra jag kan bli. Det man har presterat tidigare är historia utan det gäller att sikta framåt och aldrig vara nöjd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.