Connor Brown gratuleras efter sitt mål efter 22 sekunder. Foto: TT

Kanadas 22-sekundersmål uppätet till 2-2 – blev 4-2

Uppdaterad
Publicerad

Stormakten Kanada var VM:s största flopp med tre raka inledande förluster och blott två gjorda mål. I kväll inleddes marschen mot upprättelse och slutspel med att besegra Norge med 4-2. Det första målet föll redan efter 22 sekunder men det skulle darra till 2-2 innan Kanada växlade ifrån.

– Det var viktigt för självförtroendet, säger Connor Brown.

– Kanada gjorde visserligen dubbelt så många mål som i de tre inledande matcherna men övertygade inte alls. Tvärtom bjöd de in Norge gång efter gång med dumma utvisningar, säger SVT Sports expert Nils Ekman.

När matchen stod och vägde i slutet av andra perioden gjorde Andrew Mangiapane 3-2 för Kanada. Han gick ner lågt och grävde upp pucken i det första vänstra krysset bakom Färjestads målvakt Henrik Haukeland. I numerärt underläge i mitten av tredje perioden avgjorde Kanada när kaptenen Adam Henrique tryckte sig fram från vänsterkanten och lite väl enkelt lade pucken mellan Haukelands benskydd för 4-2, hans andra mål i matchen.

Ishockey-VM

Redan efter 22 sekunder hade Kanada pucken i mål. Det videogranskades eftersom Connor Brown gled fram och tryckte in pucken med en bredsida. Det uppfattades dock som en inbromsande rörelse och inte som en spark och 1-0 till Kanada var ett faktum.

– Det var viktigt för självförtroendet att göra mål i första bytet. Jag höll min skridsko på isen och räknade med att det skulle bli godkänt, säger Brown om sitt första internationella mål i SVT:s sändning.

SHL-stuk på Norges mål

Vid 2-0 spelade Brown fram till kaptenen Adam Henrique framför målet. Han gjorde en dragning och lade in pucken med en backhand.

Efter halva matchen bröt Norge ett uppspel vid Kanadas blå linje och Thomas Valkvae Olsen, med ett förflutet i Leksand, nöp till snabbt och hårt för 2-1. 80 sekunder senare gjorde Frölundas Mats Rosseli Olsen 2-2 efter att ha fått pucken på skridskon. Pucken kom stenhårt från sidan och Olsen hann knappast flytta skridskon. Efter en tids videogranskning godkändes målet och Kanada var skakat.

– Det var skönt att få in pucken. Jag har haft så många chanser, säger Thomas Valkvae Olsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet