Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilt firande i Finlands omklädningsrum efter det historiska första VM-guldet på hemmaplan. Foto: Bildbyrån

Finland tog historiskt VM-guld efter rysare

Uppdaterad
Publicerad

Finland är världsmästare i ishockey – på hemmaplan.

Men inte utan dramatik. Kanada besegrades i förlängningen efter att Sakari Manninen prickat in 4-3.

– Det kommer festas i hela Finland, säger Marko Anttila till SVT Sport.

Två blixtvändningar i en och samma final. Finland är världsmästare efter en riktig rysare i Nokia Arena.

Kanada inledde offensivt, men Finland, som inte skapade lika mycket framåt, blockerade sig fram till ett 0–0-resultat i första perioden.

Ishockey-VM

Men när Kanada, farliga i powerplay, fick ett numerärt överläge i andra perioden blev det för svårt. Efter att Niklas Friman åkt ut på grund av hakning tog Kanadas Dylan Cozens chansen och satte 1-0.

Men ett par minuter senare var det också Finland som i numerärt överläge skapade sina, för matchen, vassaste chanser. Kvitteringen uteblev i andra perioden, men de finländska Lejonen hade då flyttat upp sitt spel rejält och var på en tydlig jakt på kvittering.

Bortdömt mål godkändes

I tredje perioden kom jätteläget. Finland fick chansen i spel fem mot tre (bland annat efter en omdiskuterad utvisning av Cole Sillinger) och Mikael Granlund tvekade inte. 1–1 kom till den blåvita hemmapublikens vilda jubel – och knappt två minuter senare fick de anledning att fira igen.

I spel fem mot fyra fullbordade Granlund vändningen och för första gången i matchen hade Lejonen ledningen. Den utökade Joel Armia sedan med knappt sex minuter kvar av perioden.

Men Kanada skulle, precis som mot Sverige, också stå för en vändning i matchens slutminuter.

Reduceringsmålet var nära att dömas bort, men det godkändes och mindre än 40 sekunder senare var det kvitterat till 3-3 – och matchen gick till förlängning.

”Stort för människorna i Finland”

Där avgjorde Sakari Manninen i powerplay sedan Kanadas kapten Thomas Chabot utvisats, efter drygt sex minuter.

– En stor besvikelse. Det är tufft, det suger. De gjorde alla mål i powerplay så vi måste hitta sätt att hantera det, säger Kanadas Dylan Cozens till SVT Sport efter matchen.

Finland hade sedan tidigare tre guld, nio silver och tre brons – men hade aldrig lyckats ta en VM-medalj på hemmaplan. Finland är dessutom färska olympiska mästare.

– Att vinna VM, vi vet alla hur stort det är för människorna i Finland. Att kunna göra det här på hemmaplan... jag skulle inte kunna vara mer stolt, säger Mikael Granlund.

KLIPP: Lagkaptenen Valtteri Filppula efter Finlands VM-guld

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

VM

Finland logo

Finland

4 - 3

Kanada logo

Kanada

0-0, 0-1, 3-2, 1-0
Nokia Arena, Tammerfors
Publik: 11487

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet