Foto: Bildbyrån

Klingberg: ”VM kanske är i fara”

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset har redan ställt till det för schweiziska ligan. Lagen har spelat inför tomma läktare och nu riskerar hela slutspelet att läggas ner. Samtidigt är hockey-VM i fara.
– VM kanske är i fara, säger Tre Kronors kapten Carl Klingberg till SVT Sport.

Corona-virusets spridning har inte undgått någon. Varje dag rapporteras om smittan som breder ut sig över kontinenten. I Schweiz har myndigheterna vidtagit åtgärder. En sådan är att stoppa alla evenemang med över 1000 åskådare. Restriktionerna gäller till 15:e mars i väntan på smittspridningens omfattning. Problemet är bara att slutspelet i NLA, den schweiziska ligan, är schemalagd att starta den 7:e mars.

– Lagen vill inte spela inför tomma läktare men det finns ett beslut som stipulerar att alla event med över 1000 personer måste stoppas till 15:e mars.

– Problemet är att klubbarna inte vill börja slutspelet utan publik, så dom har något slags möte idag med ligan där de diskuterar hur de ska göra. Antingen spel med tomma läktare tills beslutet lyfts, eller vänta tills efter 15:e mars och sätta igång det då. Detta med förhoppning om att myndigheterna inte förlänger beslutet för event över 1000 åskådare, för ärligt, skulle folk vara mindre smittade om två veckor, frågar sig Klingberg retoriskt.

Klingberg inte orolig

– Worst case scenario vore att vi planerar att slutspelet ska börja efter 15:e Mars men beslutet förlängs och förlängs. Om lagen då fortfarande inte kan spela för publik, så finns risken att slutspelet måste läggas ner.

Kontrakt går ut i slutet på april också. En rad spelare i NHL som SVT varit i kontakt med följer utvecklingen och har givetvis dragit öronen åt sig gällande situationen i Schweiz. Årets VM som spelas som bekant i landet. Carl Klingberg är inte speciellt orolig för själva viruset, men situationen i sig oroar honom mycket.

– Inte speciellt orolig för viruset i sig. Hört att det är som en vanlig förkylning. Givetvis fattar jag att smittlindrings-åtgärderna görs för vårt eget bästa, men på den andra sidan av myntet så oroar ett eventuellt inställt slutspel mig mycket. Det känns inte orimligt att det blir så, även om alla vill undvika det givetvis.

”Det sög faktiskt”

– Men skulle det bli så är det ju bara en månad till, tills hockey-VM, och vad vet jag men, inte försvinner väl allt bara sådär då heller, så VM kanske är i fara med. Det är bara att vänta och se.

Hur var det att spela inför tomma läktare?

– Att spela inför tomma läktare sög faktiskt. Vi har två riktigt viktiga matcher, men inramningen blev helt upp och ner.

ARKIV: Klingberg målskytt efter otäcka skadan (9 november 2019)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bröt nacken i fjol – iskall målskytt för Tre Kronor i dag Foto: Bildbyrån

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronavirusets spridning på 60 sekunder Foto: CDC/ AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer