Alexander Ovetjkin nådde en ny milstolpe i natt. Foto: Rob Carr/AFP/TT

Washington Capitals Alexander Ovetjkin gjorde mål mot New York Islanders – tredje bäst genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

De flesta rubrikerna om Alexander Ovetjkin den senaste tiden har handlat om hans – i alla fall tidigare – stöd till Vladimir Putin.

Men i natt kom hans hockeykunskaper åter i fokus.

Via ett mål mot New York Islanders gick han förbi Jaromir Jagr i alla tiders skytteligan.

Nu är han tredje bäst genom tiderna.

Washingtons stjärnryss Alexander Ovetjkin har vägrat ta avstånd Rysslands president Vladimir Putin, och har fortfarande kvar Putin på sin profilbild på Instagram.

Detta har upprört känslor i hockeyvärlden den senaste tiden, men Ovetjkin fortsätter att leverera på isen. I natt, en dryg kvart in i den tredje perioden av matchen mot New York Islanders, slog han till med ett skott direkt efter tekning och satte 3–2 för Washington – Ovetjkins 767:e mål i NHL-karriären.

”En stor kväll”

Därmed har han nu gjort ett mål mer än Jaromir Jagr, och har bara Wayne Gretzky (894) och Gordie Howe (801) före sig i alla tiders målliga.

– Det här var en stor kväll för mig, min familj, vår klubb och våra fans, sade Ovetjkin i en intervju efter matchen.

– Jag tror att alla ville att jag skulle göra det där målet. Alla som har varit involverad i den här milstolpen. Jag skulle säga att jag är väldigt glad och tacksam över att ha varit i det här laget så pass länge.

En speciell tid

Ovetjkin fick, så klart, frågor om de senaste veckornas uppståendelse. Han bjöd inte heller denna gång på särskilt mycket, men erkände att det har varit en speciell tid.

– Det har varit tufft men vi är idrottsmän och måste göra vårt jobb, sade han.

Jagr skickade hälsning

Jaromir Jagr, 50 år fyllda, är fortfarande aktiv och spelar i (och äger) Kladno i den tjeckiska högstaligan. På onsdagen skickade Jagr, med 1 733 NHL-matcher på meritlistan, ett videoklipp där han, med glimten i ögat, skickar en varning till sin överman:

”Grattis, nu har du blivit NHL:s bäste målskytt bland de europeiska spelarna. Men fortsätt göra mål. Fortsätt göra mål, för som du vet ... jag har inte lagt av med hockeyn än och det finns en möjlighet att jag återvänder till NHL och börjar jaga dig”, säger Jagr i ett klipp på Twitter.

Ovetjkin gladdes åt hälsningen

Jagr har spelat totalt 24 NHL-säsonger med nio olika lag, men han gjorde också ett avbrott när han spelade i KHL 2008–2011. Att motta gratulationer från den tjeckiske legendaren betyder mycket, säger Alexander Ovetjkin.

– Det är speciellt. Om han inte hade flyttat till KHL så tror jag att han hade varit tvåa på listan, eller kanske etta. Men det är vad det är. Nu är jag glad att vara etta både bland européer och ryssar. Det är ganska häftigt, säger Ovetjkin till nhl.com.

Noterbart från matchen i övrigt, som Washington vann med 4–3 efter straffar, var att Washingtons svensk Axel Jonsson Fjällby gjorde sitt första NHL-mål.

KLIPP: Mika Zibanejad nätar mot Anaheim

NHL

Washington Capitals logo

Washington Capitals

4 - 3

New York Islanders logo

New York Islanders

1-0, 0-2, 2-1, 0-0, 1-0
Capital One Arena, Washington
Publik: 18573

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.