Iranier förlorade med flit för att undvika israeliskt motstånd

Uppdaterad
Publicerad

Den regerande världsmästaren Saeid Mollaei, från Iran, ska ha förlorat VM-semifinalen i judo förra veckan med flit för att undvika att möta israelen Sagi Muki i finalen, det skriver AP.
Enligt Internationella judoförbundet (IJF) och Mollaei själv ska han ha blivit beordrad att dra sig ur VM-tävlingarna.
– Jag behöver hjälp. Även om myndigheterna i mitt land säger att jag kan komma tillbaka utan problem så är jag rädd, säger Mollaei enligt AP.

Saeid Mollaei, Iran, och Sagi Muki, Israel, var båda topprankade inför mästerskapet och Mollaei hade på ett övertygande sätt tagit sig fram till semifinal, där han överraskande förlorade. Under söndagskvällen meddelade IJF att han förlorat med flit för att undvika att ställas mot Muki i finalen och att han blivit beordrad av den vice iranska idrottsministern, Davar Zani, att dra sig ur mästerskapet.

– Om jag hade tävlat vidare hade jag fått problem, säger Mollaei i en av IJF:s egna sändningar.

Senare ska även presidenten av Iranska olympiska kommittén, Reza Salehi Amiri, ha ringt upp Mollaei och sagt att säkerhetsstyrkor var på plats vid hans föräldrars hus, enligt AP.

”Vill tävla i alla tävlingar jag kan”

Enligt Mollaei själv ska han ha blivit beordrad att dra sig ur redan innan en av de föregående matcherna, så det inte skulle se ut som en bojkott av Israel. Enligt AP har Internationella Olympiska kommittén begärt en rapport från IJK.

Samtidigt anklagar iranska idrottsministern Masoud Soltanifar IJF för att ”skapa problem” och Irans lagledare Majid Zareian nekar till att iranska myndigheter ska ha satt någon press på Mollaei, enligt AP.

IJF:s president Marius Vizer skrev på sociala medier att Mollaei nu infinner sig i Tyskland, där han ska söka asyl.

– Jag vill tävla i alla tävlingar jag kan. Men jag bor i ett land vars lagar inte tillåter mig till det. Vi har inget val, alla idrottare måste följa det, säger Mollaei, enligt AP.

”Nu lägger han sig igen”

Nyhetsbyrån Reuters har försökt att nå Iranska olympiska kommittén utan framgång.

Svenska förbundskaptenen, Robert Eriksson, var på plats under mästerskapet och såg Mollaeis semifinalförlust. 

– Första spekulationen hos alla var egentligen att 'nu lägger han sig igen' och så var det ju med all sannolikhet. Det är ju tråkigt, speciellt för individen som hamnar emellan, säger Eriksson till SVT Sport.

Huruvida han kommer kunna tävla under OS-flagg i OS i Tokyo om ett år valde IOK att inte kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer