Den iranske judokan Saeid Mollaei stoppades av det egna nationsförbundet från att ställa upp mot en israelisk motståndare. Nu stängs Irans judoförbund av i fyra år. Arkivbild. Foto: TT

Iranska judoförbundet stängs av i fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Internationella judoförbundet (IJF) stänger av Iran i fyra år.

Detta efter en uppmärksammad händelse 2019 då en iransk judoka beordrades att medvetet förlora matcher för att undvika en match mot en israelisk deltagare.

IJF stängde först av Irans judoförbund på obestämd tid innan idrottens skiljedomstol Cas nyligen upphävde avstängningen och skickade frågan tillbaka till IJF:s disciplinkommitté, som nu levererat sitt utlåtande.

Avstängningen gäller fyra år räknat från den 18 september 2019.

”Internationella judoförbundet fortsätter att värna om grundläggande mänskliga värden och rättigheter för alla våra aktiva, med särskild betoning på idrottarnas rättigheter”, skriver IJF i ett pressmeddelande.

Det var under VM 2019 som den regerande världsmästaren i 81-kilosklassen, iraniern Saeid Mollaei, pressades av Irans olympiska kommitté och regering att lägga sig i först kvartsfinal och sedan semifinal för att undvika en final mot israelen Sagi Muki.

I kvartsfinalen ignorerade Mollaei ordern, men han förlorade sedan semifinalen. Den i dag 29-årige judokan och hans familj fick efteråt ta emot så många hot från hemlandet att de flydde till Tyskland. Han har sedan dess blivit mongolisk medborgare.

ARKIV: Iran stängs av – kan missa OS i judo (23 oktober 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.