Fredrik Widgren – jujutsumästaren med plugghuvud

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Widgren är europamästare i jujutsu, en idrott han älskar men som inte ger så mycket klirr i kassan.

För honom, liksom för de flesta elitidrottare, väntar ett vanligt liv efter karriären och tack vare ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet och akademien kan han studera parallellt med idrottskarriären. 

Det betyder väldigt mycket att jag kan göra båda två, säger Fredrik Widgren.

Fredrik Widgren är 23 år och har förhoppningsvis 10-15 år kvar inom jujutsun. När han var yngre tänkte han bara på idrotten och ville satsa allt. Men ju äldre han blev desto mer började han inse att det kommer ett liv efter jujutsun, och hur framgångsrik han än blir kommer han inte kunna försörja sig på sin idrott. 

– Då sökte jag till KTH via Riu. Det är en trygghet för mig, jag känner att jag kan göra vad jag vill inom min idrott utan att det ska påverka skolan. Det betyder väldigt mycket att jag kan göra båda två, säger han. 

Riksidrottsuniversitetet, Riu, är ett samverkansprojekt mellan Riksidrottsförbundet och universitetsvärlden som syftar till att stödja landslagsidrottare att studera samtidigt som de elitsatsar. Umeå universitet, KTH och GIH i Stockholm samt Chalmers och Göteborgs universitet ingår i projektet och samlar cirka 220 studenter inom en mängd olika idrotter. Det bedrivs också forskning för att utveckla elitidrotten. 

– Vi ser ju att samhället utvecklas och möjligheten att kombinera elitidrott och studier på gymnasiet har funnits ganska länge. I dag studerar man till högre utbildning och då blir det naturligt att  den där kombinationen också behövs på postgymnasial nivå, säger Peter Mattsson, idrottschef på Riksidrottsförbundet.

Studier och idrott bra kombination

Med Riu i ryggen kan Fredrik Widgren få hjälp att anpassa sitt schema efter sin träning och sina tävlingar. Han kan till exempel flytta tiden för en tenta. Och det finns forskning som visar att idrott och studier är en framgångsrik kombination. 

– Det var när jag började studera som jag vann min första europatitel och när jag vann min andra europatitel studerade jag på KTH så det har ju funkat att kombinera, det visar ju resultaten, säger Fredrik Widgren. 

En vanlig dag börjar med ett träningspass innan föreläsningar i skolan. Sen åker Fredrik till Nacka dojo för ytterligare träningspass. Vissa dagar tränar han också barn. Sen måste han hem och plugga innan det är gonatt. Det är ett fullspäckat schema och det gäller att vara fokuserad för att hinna med. 

– Eftersom jag studerar hundra procent och håller på med min idrott hundra procent så blir det inte mycket tid över. Familj, vänner och annat får man lägga åt sidan tills det är lugnare i skolan och inte så mycket med jujutsun.

CSN försvårar

Han hade gärna studerat i lägre takt men CSN är ännu inte med på tåget. Väljer han en lägre studietakt ryker studiestödet och det har han inte råd med. Enligt Peter Mattsson är frågan om studiestödet ett av flera framtida utvecklingsområden inom Riu. 

– Det ideala vore om CSN tog hänsyn till ”särskilda behov” när det gäller Riu-studenterna. Att de skulle kunna ha en sänkt studietakt och samtidigt behålla sitt studiestöd, säger han. 

Riu har funnits sedan 2015 och det är nu klart att projektet kommer att fortsätta efter 2018.  

– Det är lite för tidigt att spåra några ordentliga effekter men resultat som vi har sett är att det finns ett stort engagemang från lärosätena att skapa förutsättningar för de här studenterna. Sen ser vi också att det rör sig rejält inom forskningsområdet där det föds många projekt som är direkt applicerbara på elitidrottsutveckling, säger Peter Mattsson. 

I juni tar Fredrik Widgren examen och då ska han också försvara sin europatitel i jujutsu. Men hans största fokus ligger längre fram i tiden för i november deltar han i VM i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.