Falu kanotklubb kan uteslutas från Svenska kanotförbundet. Foto: Sergei Grits/AP/TT

Falu kanotklubb kan uteslutas – anklagas för att bryta mot FN:s barnkonvention

Uppdaterad
Publicerad

Falu kanotklubb riskerar att uteslutas av Svenska kanotförbundet.

Det ska handla om flera olika förseelser under flera års tid.

Bland annat anklagar förbundet klubben för att deras verksamhet strider mot FN:s barnkonvention.

– Det finns så pass mycket information och händelser att vi tyvärr inte har något annat alternativ, säger ordförande Lars Martinsson.

Det har under flera år funnits en konflikt mellan Falu kanotklubb (som är hemmaklubb för kanotslalomstjärnan Isak Öhrström, som 2016 blev förste svensk att OS-tävla i disciplinen) och Svenska kanotförbundet.

För tre år sedan rapporterade Dalarnas Tidningar om anklagelser om rena våldshandlingar från en förbundskapten och ett års avstängning av två toppkanotister tävlande för Falu kanotklubb som i sin tur anklagades för att ha brutit mot förbundets värdegrund.

Överväger uteslutning

Och så sent som förra sommaren stoppade förbundet en kanotist från klubben att delta i junior-EM, varpå klubben stoppade de fem åkarna från klubben som faktiskt var uttagna att delta i mästerskapet.

Nu har förbundet, efter ett styrelsemöte förra veckan, beslutat sig för ett ”övervägande av uteslutning av Falu kanotklubb”.

– Det här är början på en process där FKK har möjlighet att ge sin syn på situationen. Det är tråkigt att behöva göra det här, men det finns så pass mycket information och händelser att vi tyvärr inte har något annat alternativ, sammanfattar styrelsens ordförande Lars Martinsson på kanotförbundets hemsida.

”Bestraffat barn och ungdomar”

På hemsidan har förbundet ett långt dokument, där de på flera punkter går till angrepp mot hur Falu KK bedriver sin verksamhet.

”Det har förekommit att FKK bestraffat barn och ungdomar genom att till exempel erbjuda mindre stöd vid träning om de väljer att delta på av SKF organiserade aktiviteter. Vi har genomfört ett antal intervjuer med unga aktiva som vittnar om detta”, skriver förbundet bland annat.

”Strävar efter transparens”

Svenska kanotförbundet skriver även att de har genomfört en utredning av föreningen. En utredning vars resultat inte var upplyftande.

”Det har förekommit att ungdomar behandlas på ett sätt som SKF bedömer sannolikt strider mot Barnkonventionen, och därmed även idrottens värdegrund. SKF strävar efter transparens och öppenhet, men har också att ta hänsyn till att inte utelämna personer – i synnerhet barn och ungdomar – som öppet och i förtroende valt att dela uppgifter och information.”

Dalarnas Tidningar har varit i kontakt med Falu kanotklubbs ordförande Andreas Lagerkvist, som just nu inte vill bemöta innehållet i kanotförbundets skrivelse.

– Det är något vi behöver ta i klubbens styrelse först och främst. Först när vi bemöter det till kanotförbundets styrelse kan vi ta det till andra också, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.