Helene Ripa: ”Om allt stämmer kan det vara medalj”

Uppdaterad
Publicerad

Helene Ripa har två medaljer från vinter-Paralympics – nu jagar hon sin första i sommarspelen. Men det är långt ifrån självklart att det ska lyckas.

– Om allt stämmer kanske det kan vara en medalj, säger 50-åringen.

Kanotisten Helene Ripa har hunnit fylla 50 år under förlägret i Itako, en dryg timme öster om Tokyo.

– Det har tagit lite tid med acklimatisering, framför allt tidsomställningen, men jag börjar komma i fas. Värmen har varit ganska bra. Träningen har funkat jättebra, säger hon.

Paralympics

Kval på torsdag

På torsdag är det dags för kval – en eventuell semifinal och final avgörs på lördag.

– Jag hoppas att jag kan fokusera på mitt, ha siktet på mållinjen och att jag ska vara riktigt, riktigt nöjd när jag kommer i mål. Om allt stämmer kanske det kan vara en medalj, säger Ripa som sedan tidigare har ett guld och ett silver i längdskidor från Paralympics i Sotji 2014.

I Rio för fem år sedan slutade hon femma i kanotfinalen. Nu känner hon sig redo för ännu ett Paralympics i varmt klimat.

– Ute på vattnet blir det varmt, men man får försöka hålla sig i skuggan innan och vara nerkyld med kylvästar och kylkepsar innan man åker ut i vattnet. Men själva racet ska egentligen inte påverkas.

”Otrolig ära att bli utvald”

Men medaljer är inte allt. Ripa berättar också om känslorna kring att tillsammans med Stefan Olsson få bära den svenska fanan vid invigningen.

– Det är ju en dröm. Att ta ett paralympiskt guld är fantastiskt stort, men det här är en otrolig ära att bli utvald på grund av sina meriter och den förebild man är. Det var väldigt roligt att få göra det med Stefan, som är en vän till mig. Vi var rörda båda två efteråt.

ARON TESTAR: Aron Anderson testar kanot med Helene Ripa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet