Linnea Stensils Foto: Bildbyrån

Stensils får OS-plats trots finalmiss

Uppdaterad
Publicerad

Kanotisten Linnea Stensils missade först att säkra en svensk OS-plats i Tokyo nästa år. Svenskan kom sexa i VM-finalen på K1 500 meter i ungerska Szeged, där de fem främsta i finalen säkrade en nationsplats.
Trots det kan hon ändå få åka till OS..
– Det stämmer. Jag fick reda på det i dag, säger Stensils.

För att definitivt säkra en plats i de olympiska spelen i Tokyo redan på VM måste man vara topp fem. Stensils beskriver det som en ”komplicerad process”, men anledningen till att hon fick en plats är att OS-platser går tillbaka om någon har kvalat in till exempel på två sträckor, då en person bara kan kvala in på en sträcka.

Något som flera deltagande har gjort.

– Så som jag hade tolkat reglerna och när jag såg vilka som hade dubbelkvalat så visste jag att jag var aktuell för en plats. Jag var absolut inte säker, så jag tog inte ut någonting i förskott, men jag visste att jag var näst på tur, säger hon.

I slutändan kan dock Sveriges olympiska kommitté, SOK, sätta käppar i hjulet för Stensils. Det är SOK som bestämmer vilka idrottare som får representera Sverige i OS. Så även om Stensils kvalat in, kan de välja att inte ta ut henne i truppen.

Skulle SOK välja att ta ut Stensils till OS får hon tävla i paraddistansen K1 200 meter. 25-åringen blev VM-trea i fjol och är ett OS-hopp på distansen.

– Jag tror att de (SOK) tror på mig. Sen är det en process som ska gås igenom. Det är svårt att få en plats men jag hoppas att de tror tillräckligt på mig, säger Stensils.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer