Patrik Kittel på Delaunay Foto: TT Nyhetsbyrån

Kittel VC-trea efter personbästa

Uppdaterad
Publicerad

Patrik Kittel och Delaunay slog till med personbästa i küren och säkrade därmed tredjeplatsen i världscuppremiären i danska Herning.

– Att få 81% i debuten med ett nytt program och i ett så bra och högkvalificerat startfält känns suveränt, säger Patrik Kittel till SVT Sport.

Kittel och 11-åriga valacken Delaunay, eller Dude som han kallas, var trea i gårdagens Grand Prix och backade upp den pallplatsen med en ny. Det svenska ekipaget var med och tog EM-brons i lagtävlingen i Göteborg i somras och har sedan dess jobbat med svårighetsgraden i sin kür, det fria programmet till musik. Hårt jobb som gav resultat direkt mot tuffast tänkbara motstånd. Dude och Kittel fick 81,095 % av domarna, vilket är personligt rekord, tredjeplatsen ger 17 världscup-poäng.

– Jättekul att få kvitto på arbetet direkt, samtidigt är det alltid lite pirrigt när man gör något nytt. Men dagens resultat är ett klart styrkebesked både resultat och känslomässigt inför fortsättningen av världscupen, säger Kittel som bland annat fick tre tior av domarna för sitt svåra program.

Leder världscupen

Patrik Kittel har sedan tidigare en seger från världscupdeltävlingen i tjeckiska Brno i somras och efter dagens tredjeplats i danska Herning toppar han nu världscuptotalen med sina 37 poäng.

– En smakstart på världscupen kan man säga konstaterar Patrik Kittel glatt samtidigt som han berömmer Delaunay, startfältets yngsta häst idag.

– Dude är fantastisk han fortsätter bara att bli bättre och bättre, säger Kittel till SVT Sport.

Dufour besegrade världsettan

Danska EM-bronsmedaljören Catherine Dufour vann för andra dagen i rad inför hemmapubliken i Herning.

Tillsammans med Atterupgaards Cassidy visade hon upp ett mycket fint program som belönades med 85,945%,  världsettan och EM-guldmedaljören Isabell Werth red in som tvåa med Don Johnson.

Resultat världscupen, dressyr, fria programmet

1) Catherine Dufour, Danmark, Atterupgaards Cassidy, 85,945 %

2) Isabell Werth, Tyskland, Don Johnson, 83,755

3) Patrik Kittel, Sverige, Delaunay, 81,095.

Övriga svenska placeringar

8) Tinne Vilhelmson Silfvén, Paridon Magi, 76,230

14) Charlotte Haid Bondergaard, Roberto des Frettes, 69,470

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.