Den unga Anita Östlund vann SM i konståkning och är nu uttagen till EM. Foto: Bildbyrån.

16-åriga sensationen EM-klar

Uppdaterad
Publicerad

I helgen vann 16-åringen Anita Östlund SM i konståkning. Nu är hon också EM-klar, och utmanar därmed Matilda Algotsson om en svensk OS-plats.

– Det känns helt fantastiskt. Jag siktar nu på att uppnå mitt stora mål som är OS i Pyeongchang, säger Anita Östlund till SVT Sport.

Singelåkarna Matilda Algotsson, Anita Östlund och Alexander Majorov tillsammans med isdansparet Malmberg/Nordahl är Sveriges EM-trupp som åker till Moskva, Ryssland den 15–21 januari. Den unga kometen Anita Östlund kommer att göra sitt första EM, medan den svenska lagkompisen Matilda Algotsson ska göra sitt tredje EM.

– Anita har mognat mycket i sin åkning bara nu under den här tävlingssäsongen, säger Anna Hörnqvist som är sportchef på konståkningsförbundet.

OS i Pyeongchang 2018

19-åringen Matilda Algotsson har fixat den svenska OS-platsen på damsidan, men får den inte per automatik. Beslutet ligger hos Sveriges Olympiska Kommitté och efter Anita Östlunds SM-seger får Algotsson se upp.

– Jag är oerhört envis och ger mig inte. Min vinnarskalle kan vara till stor hjälp, säger Anita Östlund till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet