Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anita Östlund med tränaren Andrea Dohany (till vänster). Foto: Bildbyrån/SVT

Anita Östlund: ”Svårt att se min tränare sårad”

Uppdaterad
Publicerad
Sveriges bästa konståkare Anita Östlund går nu ut och försvarar sin tränare, som är den topptränare som i veckan anklagats för vikthets av en tidigare åkare.
– Hon har alltid varit väldigt ärlig, sagt det hon tycker men inte på ett kritiskt eller hotfullt sätt, säger Östlund till SVT Sport.

I veckan publicerade Expressen en ljudinspelning där en tränare kritiserar en 19-årig konståkare för att ha gått upp i vikt.

Trots anklagelserna meddelade tränarens klubb några dagar senare att tränaren får fortsatt förtroende i föreningen.

– Det gör mig bara ledsen. Klubben kastar bara över ansvaret, sa åkaren efter beskedet.

”Hon är väldigt försiktig med just vikt”

Tränaren som anklagats är Andrea Dohany. Nu träder Sveriges bästa konståkare Anita Östlund, som också tränas av Dohany sedan åtta år tillbaka, fram och försvarar sin tränare i ett öppet brev. För SVT Sport utvecklar hon:

– Jag kan bara tala utifrån det jag har sett och upplevt själv. Om vi nu tar Andrea, och det som har skrivits, så har jag upplevt att hon har varit väldigt försiktigt med just det här med vikt, säger Östlund.

Östlund skriver i sitt brev att ”elitidrott” är ett svårtdefinierat begrepp men att det krävs bland annat disciplin, mental styrka och uppoffringar för att kunna ge allt åt sporten, och att Andrea Dohany ”visat allt detta”.

Hur upplever du att man pratar om kost och vikt inom elitidrotten?

– För mig som elitidrottare är det väldigt viktigt att äta rätt och se till att man följer kostråd. Och det är det jag har hört från min tränare, att man måste äta rätt för att kunna hålla sig i form och prestera på topp och inte för att se bra ut, utan för att orka träningen och hålla sig skadefri.

Ledsen över rapporteringen

Östlund känner inte igen sin tränare i vad som rapporterats i media i veckan. ”Hon pratar aldrig om någon typ av bantning, och aldrig har jag sett eller hört henne utrycka sig på ett hotfullt eller triggande sätt gentemot någon annan” skriver hon i det öppna brevet.

– Andrea är en väldigt ärlig person. Jag vill inte tala för andra, jag vet inte riktigt vad som har hänt där. Jag har svårt att tro att många delar av vad som står, är sant.

Hur reagerade du när du läste om de anklagelser som riktades mot din tränare?

– Jag blev självklart väldigt ledsen. Både ledsen och arg. Det var svårt att se min tränare så pass sårad som hon var. Jag tror på det hon säger. Hon har alltid varit väldigt ärlig, sagt det hon tycker men inte på ett kritiskt eller hotfullt sätt, utan beskrivit vad man ska bli bättre på.

Andrea Dohany är glad över Östlunds stöd.

– Det betyder jättemycket. Jag tycker hon är så fantastiskt mogen och det berör mig att hon vågar säga hur det är inför hela världen. Det är sådana moment som vidhåller glädje och krafter för framtiden, då alla andra förväntar sig att man ska ge upp, säger Andrea Dohany till SVT Sport.

Tidigare i veckan gav tränaren sin syn på anklagelserna.

– Jag ser inte det som vikthets. Jag ser det som att man försökte få fram en atletisk kropp som ska klara av sport på en hög elitnivå. Jag ser inte det som en vikthets. Alltid då man har pratat om att gå ner i vikt har det handlat om att äta rätt, motionera och träna, sa hon då.

SE MER: Anklagade konståkningstränaren får fortsätta (30 april 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anklagade konståkningstränaren får fortsätta Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer