Foto: Bildbyrån

Efter 35 år – synkro-landslaget Team Surprise läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

De tog VM-silver på hemma-VM så sent som i april. Nu läggs det framgångsrika svenska synkro-landslaget Team Surprise ned – 35 år efter starten.

Team Surprise har vunnit i särklass flest internationella medaljer i världen under sina 35 år. Det har blivit tolv VM-medaljer sedan det första officiella världsmästerskapet i synkroniserad konståkning genomfördes år 2000.

Den långa eran har nu fått ett slut men den enorma kompetensen inom laget kommer nu användas för att utveckla framtidens VM-åkare.

– Den resa som synkroniserad konståkning gjort i världen, har Team Surprise varit drivande av. Det är en stor förlust för Sverige, samtidigt en vinst i det arbete som nu initieras med framtidsfokus som både inspirerar och skapar tillförsikt, säger Katarina Henriksson, ordförande i Svenska Konståkningsförbundet.

”Ingen är bättre på synkro än Andrea Dohany”

SVT:s expert Lotta Falkenbäck om beskedet:

– Jag tror att det är svårt idag att rekrytera bra synkroåkare för att kunna tillhöra världstoppen, och tränaren Andrea Dohany är inte intresserad av att ha ett lag i den nedre halvan. Blir jättebra att jobba från grunden och bygga upp en bredare bas för synkro, säger hon till SVT Sport.

Andrea Dohany kommer tillsammans med flera av Team Surprise aktiva att utbilda och inspirera nya konståkare i att våga, vilja och bli bra på att träna och tävla i lagsporten och de andra disciplinerna.

– Vi behöver fler åkare och fler tränare som satsar så att synkro sprids mer i hela landet.  Ingen är bättre på synkro än Andrea Dohany, så det bådar gott inför framtiden med henne som utbildare tillsammans med Surprise-åkare. Sveriges mål 2026 är att utveckla och vara med i alla discipliner i konståkning, säger Falkenbäck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.