Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Solna Kommun har fått nog. Det menar kommunalrådet Peter Edholm (L). Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Efter UG:s avslöjande – Solna kommun kräver åkarombud

Uppdaterad
Publicerad

Solna konståkning har inte levt upp till kravet om åkarombud, en extra vuxen, på isen under träningar. Nu kräver Solna kommun bättring, annars riskerar föreningen nekas istid i hallen. 

– Vi har fått nog, säger kommunalrådet Peter Edholm (L). 

I Uppdrag granskning avslöjades att två tränare i Solna konståkning vägrar ha ett åkarombud, även kallad barnombudsman, på plats under sina träningspass. Trots att en extra vuxen på isen var ett krav från Svenska konståkningsförbundet för att säkra trygga idrottsmiljöer.    

Nu agerar Solna kommun på uppgifterna.     

I ett beslut som har röstats igenom i kultur- och fritidsnämnden, yrkar politikerna på att Solna konståkning i fortsättningen måste leva upp till kravet om en barnombudsman på isen. Nämnden består av ledamöter från oppositionspartierna (L, M, KD) och styrande röd-gröna koalitionen (S, MP, V, C). 

”Vi som kommun måste kliva in” 

Initiativtagaren bakom beslutet är Peter Edholm, gruppledare för Liberalerna i Solna. Han har i många år bloggat om och varit öppet kritisk till hur konståkningsklubben har hanterat larm om missförhållanden.   

– Efter Uppdrag gransknings avslöjande fick jag och Liberalerna här i Solna nog. Bägaren var full redan innan, men då rann den över, säger han.    

Om Solna Konståkning inte uppfyller kravet riskerar föreningen i slutändan nekas bokningar av ishallen som ägs av Solna kommun. Kontroller kommer göras av kommunförvaltningen via stickprov.  

Ovanligt krav på en idrottsförening 

Att en kommun går in såhär och ställer krav på en idrottsförening hör inte till vanligheterna. Är ni för hårda nånstans?    

– Jag har blivit kritiserad från båda hållen. En del tycker jag har gått för långt. Andra tycker jag borde ha stängt dörrarna till ishallen för länge sedan. Men det är klart, ska en kommun gå in och lägga sig i inre angelägenheter i en föreningsverksamhet måste man ha torrt på fötterna, behandla alla lika och inte gör något förhastat, säger Peter Edholm.    

SVT Sport har varit i kontakt med Hanna Karlsson, ordförande i Solna konståkning, som inte vill uttala sig innan föreningen har haft en dialog med kommunen.

Till Uppdrag granskning har hon tidigare sagt att verksamheten i dag fungerar bra och att det inte finns möjlighet att ha ett åkarombud på plats varje enskild träning.   

Solna konståkning har i omgångar anklagats för ett osunt ledarskap och skadliga träningsmetoder. Åkare har i media larmat om vikthets, kränkningar och utskällningar.  

I mars 2022 ställde Svenska konståkningsförbundet flera krav på Solna konståkning för att komma åt problemen.  

En viktig punkt på åtgärdslistan var att en extra vuxen, ett åkarombud, måste finnas med under träningspassen på isen. Uppdraget var att “se till barnens bästa och inte ha koppling till eller liera sig med tränarna”. 

Om Solna Konståkning inte uppfyllde kravet skulle konståkningsförbundet överväga att dra in elitlicensen, enligt beslutet.   

När Uppdrag granskning besökte ishallen fanns inget åkarombud på isen när landslagsåkare tränade. Trots att kravet gällde åkare på elit- och avancerad nivå.  

Enligt konståkningsförbundets ordförande Helena Rosén Andersson har man inte släppt på kravet, men hon menar att det inte går att ha åkarombud på alla träningar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.