Foto: TT / SVT

Expertens guide till konståknings-EM

Uppdaterad
Publicerad

Onsdag 23 januari inleds tävlingarna på konståknings-EM i Minsk, Vitryssland. SVT:s expert Lotta Falkenbäck har koll på guldkandidaterna, de svenska deltagarna och nya regler.

– Det är alltid lika spännande året efter ett OS. Nya åkare, nytänkande och en hel del nya regler från ISU, säger Falkenbäck.

Program

Fredag 25 januari:

Isdans, kortprogram

Damer, fria programmet

Lördag 26 januari:

Herrar, fria programmet

Isdans, fria programmet

Söndag 27 januari:

Uppvisning

Mästerskapet sänds av Eurosport och C More.

Lär dig om hoppen här:

Damer

* 37 deltagare, varav 24 går till final efter kortprogrammet.

* Regerande mästarinnan Alina Zagitova, Ryssland, hade en strålande säsong förra året med OS guld som topp. Blev i år ”bara” femma på ryska mästerskapen men fick ändå en av de tre platser som Ryssland har – tack vare att alla pallplatserna på ryska mästerskapen gick till konståkare som är för unga för att delta på EM.

* Sverige representeras av Anita Östlund.

Ryssland är en oerhört stark konståkningsnation, framför allt på damsidan. Varje år poppar det upp unga fantastiska åkare. I år var alla medaljörerna på ryska mästerskapet bara 14 år. De har höjt ribban tekniskt och utför nu kvadrupelhopp.

På EM får Zagitova sällskap av landsmaninnorna Stanislava Konstantinova och Sofia Samodurova.Evgenia Medvedeva blev bara sjua på ryska mästerskapen och är reserv. Ryskorna är favoriter och gör de inga misstag så är medaljerna deras.

Andra namn att hålla koll på:

Finska mästarinnan Viveca Lindfors har haft en bra höst, en åkare med många fina kvaliteér

Fransyskorna Laurine Lecavelier och Mae Berenice Meite kan också vara med i topp 6.

Anita Östlund – debuterade förra året både på EM, VM och OS där hon på EM åkte ett strålande kortprogram och blev 6:a. I friåkningen kom nerverna ikapp henne och det blev en 17:e plats till slut. Östlund har tävlat sparsamt under hösten och fick stå över SM på grund av skada. Hon skulle också i tävlat i Polen i januari men stod över denna tävling. Vi får hoppas att hon är tillbaka i fin form.

OS-mästarinnan Zagitova har tuff konkurrens hemma i Ryssland. Foto: TT Nyhetsbyrå

Herrar

* 37 deltagare, varav 24 går till final efter kortprogrammet.

* Regerande mästaren Javier Fernandez, Spanien har inte tävlat något denna säsong, bara åkt uppvisningar. Om han kommer till start är det hans trettonde raka EM, och han har sex guld på rad. Ska bli mycket intressant att se vilken form han är i! Detta ska bli hans avsked i tävlingssammanhang efter en lång och strålande karriär.

* Sverige representeras av bröderna Alexander och Nikolaj Majorov.

Andra namn att hålla koll på:

Michel Brezina,  Tjeckien har varit med i många år och tillhört toppen  men haft det lite tungt de senaste säsongerna. Under hösten så har han gjort riktigt bra resultat och ser ut att ha fått tillbaka glädjen. En oerhört skicklig skridskoåkare och sitter hoppen blir han att räkna med.

Maxim Kovtun vann ryska mästerskapen.

Mikhail Kolyada tog silver i Ryssland. EM-brons förra året men har haft det lite tungt i höst.

Alexander Samarin tog brons i Ryssland.

Morisi Kvitelashvili, Georgien är från Ryssland och även tävlat för Ryssland. Kan skrälla men är mycket upp och ner i sina tävlingsresultat.

För Sveriges del är det riktig kul i år då vi har två herrar kvalificerade efter Alexander Majorovs fina sjundeplacering förra året. Lillebror Nikolaj Majorov tog den andra platsen för Sverige. Det blir debut för honom i stora mästerskap. Han har utvecklats mycket och är en härlig åkare att titta på med fin teknik. Nikolajs första mål måste bli att gå till final och få åka det fria programmet.

Alexander har haft en del riktigt bra åk under hösten men inte riktigt fått till båda åken i samma tävling. Nu hoppas vi att Alexander får visa vilken härlig åkare han är, med mycket energi på isen, stora starka hopp och en personlig stil som fängslat konståkningsvärlden. I så fall kan han vara med i topp 6.

Javier Fernandez är anmäld – men hur är tävlingsformen? Foto: TT Nyhetsbyrån

Paråkning

* Endast 13 par är anmälda och samtliga kommer att få åka finalen (fria programmet).

* Regerande mästare: Evgenia Tarasova/Vladimir Morozov, Ryssland – inte självklara vinnare i år.

Andra par att ha koll på:

Det franska paret Vanessa James/Morgan Cipres har i år tagit ett stort steg och vunnit alla tävlingar de har ställt upp i. Deras fria program är fantastiskt och nytänkande med helt superb koreografi. De har som bäst en tredjeplats på EM 2017 men nu aspirerar de på guld.

Debuterar gör det unga ryska paret Aleksandra Boikova/Dmitri Kozlovskii (trea på ryska mästerskapen) och Daria Pavlichenko/Denis Khodykin som är regerande juniorvärldsmästare. Paråkning är ju en rysk paradgren så något av paren kan slå till.

Det rutinerade italienska paret Nicole Della Monica/Matteo Guarise kan mycket väl ta sin första EM-medalj. De har haft en fin höst med pallplaceringar på Grand Prix-tävlingarna och en plats i Grand Prix-finalen.

Vanessa James/Morgan Cipres går för guldet i år. Foto: TT Nyhetsbyrå

Isdans

* 25 par varav 20 går till final

* Regerande mästare är Gabriella Papadakis/Gulliaume Cizeron, Frankrike – de har fyra EM-guld och det blir med all säkerhet ytterligare ett. De missade starten på höstens Grand Prix-tävlingar och kvalificerade inte till finalen. Men vann överlägset GP-tävlingen i november som de deltog i.

Andra par att hålla koll på:

Victoria Sinitsina/Nikita Katsalapov är ett relativt nytt par, de kom tvåa i Grand Prix-finalen och är ryska mästare men har ännu ingen EM-medalj.

Alexandra Stepanova/Ivan Bukin, Ryssland, tog EM-brons 2018

Charléne Guignard/Marco Fabbri från Italien är ett rutinerat par och gör sitt åttonde EM. De har haft en bra säsong med en tredjeplats i Grand Prix-finalen. Det kan bli deras första EM-medalj!

Isdansguldet ska gå till Frankrike – allt annat vore en skräll, anser SVT:s expert. Foto: TT Nyhetsbyrå

Nya regler

Friåkningen för herrar och par förkortas med 30 sekunder och blir likvärdigt med damernas/isdansens fyra minuter. Det gör också att ett element tas bort. Basvärdet för vissa hopp sänks och domarnas bedömning på de tekniska elementen är nu i elva steg från -5 – +5. Detta gör att man från ISU:s sida har nollställt alla rekord inför denna säsongen så alla personbästa och världsbästa är nu historiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.